Ligia Deca: Eventualele testări antidrog în școli vor fi numai cu acordul părinţilor, asigurând confidenţialitatea, nediscriminarea şi evitând stigmatizarea

Publicat: 05 09. 2023, 16:37
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ligia Deca (PNL), ministrul Educației, a declarat, marți, că va fi gândit un mecanism de testare antidrog a elevilor așa încât atunci când există suspiciuni rezonabile să se poată asigura şi deconta testările numai cu acordul părinţilor şi asigurând confidenţialitatea, nediscriminarea şi evitând stigmatizarea.

Un mesaj similar a avut și Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, care a insistat că „nu vom sprijini testarea de masă”

Iulian Cristache, președintele Federației părinților, a declarat și el că părinții nu vor accepta testarea în masă deoarece „nu ajută și îmi miroase a business privat”.

Ligia Deca, despre testarea antidrog în școli

„În ceea ce priveşte prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor astăzi, am semnat un Plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară care include iniţiativa de a elabora un cadru legislativ pentru această testare.

Ministerul Afacerilor Interne împreună cu Ministerul Educaţiei cu Ministerul Sănătăţii, cu alte entităţi care au responsabilităţi în această zonă, vor gândi un sistem în aşa fel încât atunci când există suspiciuni rezonabile să se poată asigura şi deconta eventuale testări numai cu acordul părinţilor şi asigurând confidenţialitatea, nediscriminarea şi evident evitând stigmatizarea”, a declarat Ligia Deca la Radio România Actualităţi, potrivit Agerpres.

Aceasta a precizat apoi că fiecare elev care se confruntă cu dependența de droguri trebuie privit ca un copil care are nevoie de ajutor: „Un incident de acest tip să nu însemne limitarea orizontului unui tânăr”.

Președintele Federației părinților: Testarea antidrog în masă a elevilor nu ajută și îmi miroase a business privat

Președintele Federației părinților, Iulian Cristache, a respins din start testarea în masă a elevilor: „De ce? Pentru că nu ajută și îmi miroase a business privat”.

„Consumul de droguri este în creștere continuă, d.p.m.d.v. era de așteptat. Lipsa controalelor la vamă, spăguirea celor care trebuie să aibă „grijă” chiar de dealeri, lipsa responsabilității unor familii, trendul „european”, toate acestea au dus și vor duce la cifre alarmante, la vieți distruse și la puncte de vedere opozabile. (…)

Din gură știm cu toții ce trebuie să facem, practic avem și cu ce? Nu avem centre de dezintoxicare, nu avem psihologi care să aibă contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, nu avem multe. (…) Consumul va scădea când copiii vor fi conștienți că-și vor distruge viața, nu doar că vor fi condamnați!”, a mai susținut Iulian Cristache, într-o postare pe Facebook.

Rafila, despre testarea antidrog în școli: Nu vom sprijini testarea de masă

Oricum, guvernanții susțin că nu se va ajunge la o testare în masă a elevilor.

„Nu vom sprijini testarea de masă. Vom sprijini testarea în scopul depistării, dacă vreți, a cazurilor de utilizare de substanțe psihoactive. Vom lucra numai împreună cu părinții, iar acest lucru se va face fără să existe discriminare sau stigmatizare pentru copii”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.