Ligia Deca (PNL), ministrul Educației, a declarat că nu vor exista în școli așa-zise „camere de detenție”, așa cum s-a speculat. În schimb, profesorii pot folosi o sală liberă din școală la acel moment pentru a trimite elevii care deranjează ora și pe colegii lor. Cadrele didactice sunt responsabile și să le dea activități educaționale acestor elevi cât stau în sala respectivă. Și dacă școlarii continuă să deranjeze orele, se poate trece la alte sancțiuni, precum scăderea notei la purtare.
„Nu este o cameră de detenție, este un spațiu în care poate că și până acum școlile îi puteau separa pe cei care deranjează ora de curs de colegii lui, tocmai pentru a asigura dreptul la educație a întregului colectiv școlar. Poate fi biblioteca, poate fi o altă sală de clasă care nu este utilizată în acel moment.
În momentul în care un copil deranjează ora și pe toți colegii lui, el poate fi extras de către școală într-o sală specială unde face activități educaționale decise de către cadrul didactic sau lecturează, dacă este la bibliotecă, sunt anunțați părinții și are timp să reflecteze asupra faptului că ceea ce a făcut, comportamentul lui punctual în ziua respectivă, la ora respectivă a fost suficient de grav cât să genereze o astfel de măsură din partea școlii”, a explicat Ligia Deca, pentru Digi24.
Ministrul a mai spus că mulți profesori i-au cerut o astfel de măsură, deoarece sunt elevi care chiar deranjează orele și nu pot fi dați afară.
În tot acest timp, a mai precizat Deca, elevul recalcitrant este supravegheat de un cadru didactic. Măsura se aplică la nivel de oră de curs, nu de zi.
„Nu se pune absență, dar se informează familia. Este informată familia, iar în momentul în care aceste comportamente se repetă există alte sancțiuni care pot fi aplicate cum ar fi scăderea notei la purtare și celelalte sancțiuni din Regulamentul de organizare și funcționare. Ea nu este o măsură unică. (…)
Am introdus de exemplu nota la purtare pe modul, nu doar la finalul anului, tocmai în ideea de a avea o imagine mult mai bună la un moment dat care a fost comportamentul unui elev la un moment dat corelat cu progresul, pentru că poate se reabilitează acel elev. Atunci demonstrează că la final de an merită o altă notă la purtare”, a mai afirmat Ligia Deca.
Ministrul Educației a vorbit, totodată, și despre măsura interzicerii telefoanelor mobile în școli.