Liderul deputaților PDL, Mircea Toader, audiat la DNA în dosarul din Portul Constanța

Liderul deputaților PDL, Mircea Toader, audiat la DNA în dosarul din Portul Constanța
Foto: inpolitics.ro

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, s-a prezentat, joi dimineaţă, la sediul DNA pentru a fi audiat în dosarul mitei din Portul Constanţa. Liderul democrat-liberal a venit la Direcţia Naţională Anticorupţie în calitate de martor.

La intrarea sediului DNA, Toader a precizat că a purtat discuții cu fostul secretar de stat Laurențiu Mironescu, în legătură cu un proiect de lege.

În urma audierii, Mircea Toader a declarat că nu a făcut niciodată lobby pentru  Laurențiu Mironescu și nu a fost nevoie să suțină pe cinev pentru a intra în audiență la ministrul Anca Boagiu, deoarece aceasta primeşte primeşte destul de des persoanele cu cereri întemeiate.

Într-una din convorbirile telefonice, din 7 septembrie 2010, Laurențiu Mironescu îl anunță pe Pilcă că se va întâlni cu Mircea Toader, lider al deputaților PDL, care l-ar fi cooptat pentru a elabora legislația în domeniul maritim și portuar. Din conversația celor doi reiese faptul că Mironescu speră să intre și în intimitatea ministrului, precizând că Toader “s-a sfătuit cu Anca”. Convorbirea se încheie cu formula “Succesuri!”.

„Am explicat de ce apare numele meu într-o convorbire telefonică între Mironescu şi Aurelian Pilcă şi am explicat ceea ce a reieşit de fapt şi din convorbire că întâlnirea care am avut-o cu Mironescu se referă la nişte proiecte legislative, de fapt cel mai important proiect este cel privind Legea pavilionului, în calitatea lui de preşedinte al Ligii Navale, de navigator, de fost deputat şi care cunoaşte sistemul şi pe care îl susţin. Este nevoie ca România să aibă o Lege a pavilionului prin care navele să aibă din nou pavilion românesc, să nu mai spunem că ne-am vândut flota. Flota e armator român dar are pavilion străin”, a explicat Toader.

Potrivit Mediafax, la dosar există mai multe interceptări ale convorbirilor telefonice între Laurențiu Mironescu și Aurelian Pilcă, inculpați în dosarul Portul Constanța, pe tema sprijinului financiar pentru ca Mironescu să câștige alegeri în PDL și a intervențiilor pentru ca Pilcă să fie numit șef în port sau a eforturilor de a intra în anturajul Ancăi Boagiu.

Mircea Toader: Am fost chemat ca martor, legat de discuția mea cu Mironescu

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_9157').select();" id="embed_text_9157" />

Audierea lui Toader vine la o zi după ce consilierul de stat în Departamentul Securității Naționale al Administrației Prezidențiale, Adrian Daniel Moldoveanu, care este și nașul de cununie al lui Sorin Blejnar, a fost şi el audiat de procurorii DNA tot ca martor în acelaşi dosar.

Mircea Toader audiat la DNA

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_9153').select();" id="embed_text_9153" />

Pe 25 mai procurorii DNA au emis mandate de arestare pe numele lui Laurențiu Mironesc, fost secretar al Ministerului Administrației și Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcției Domenii Portuare din Cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, Liviu Adrian Durbac – şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu – adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu – ofiţer de poliţie, comandant al „Grupului de nave” Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme. Acuzații fiind implicați într-un dosar de evaziune fiscală și contrabandă intrusmentată de Poliția de Frontieră în octombrie 2010.

Prin Portul Constanța se desfășoară cea mai mare activitate de import-export de marfă din țară. Potrivit procurorilor DNA, este vorba despre de marfa provenită din China fără acte, care intra în țară prin Portul Constanța și apoi ajungea în București, unde era vândută pe piața neagră.

În același dosar este cercetat și senatorul PDL Mircea Banias, care are interdicția de a părăsi țara pentru 30 de zile, fiind acuzat de aderare la un grup infracțional organizat, Eugen Bogatu, considerat “leaderul” grupului infracțional și recent Adrian Daniel Moldoveanu, nașul de cununie al lui Sorin Blejnar, care a fost convocat la sediul DNA privind tranzacțiile ilegale derulate în Portul Constanța.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei