Liderii politici români, despre importanța zilei de 9 mai. Victor Ponta: Ziua Europei reprezintă momentul în care trebuie să realizăm potenţialul important pe care U.E. continuă să îl aibă

Liderii politici români, despre importanța zilei de 9 mai. Victor Ponta: Ziua Europei reprezintă momentul în care trebuie să realizăm potenţialul important pe care U.E. continuă să îl aibă
Foto: obiectiv.info

De ziua Europei, sâmbătă, 9 mai, liderii politici din România au postat mesaje pentru fanii paginilor de Facebook.

Astfel, premierul Victor Ponta a scris, pe site-ul de socializare, că „Ziua Europei reprezintă nu numai momentul în care celebrăm punctul de pornire al proiectului european, ca urmare a curajoasei Declaraţii a lui Robert Schuman, ci şi momentul în care trebuie să realizăm potenţialul important pe care Uniunea Europeană continuă să îl aibă”.

„România este astăzi un membru de încredere al Uniunii, dovedind un ataşament ferm pentru democraţie, consolidarea statului de drept, libertate, solidaritate, dreptate socială şi transparenţă”, a mai scris Ponta pe pagina personală de Facebook.

Și Alina Gorghiu, copreședintele PNL, a postat un mesaj pe Facebook cu ocazia zilei Europei, în care amintește trei momente de „grație” din istorie, care s-au petrecut pe 9 mai.
„9 mai 1877 – Mihail Kogălniceanu proclama în Parlament independența României, consfințită pe câmpul de luptă de soldații români.
9 mai 1945 – Capitularea Germaniei naziste.
9 mai 1950 – Declarația lui Robert Schuman pune piatra de temelie a Europei Unite”, scrie Gorghiu.

„Trei momente de grație într-o singură zi. La mulți ani, România! La mulți ani, Europa”, a mai adăugat copreședintele PNL.

Ministrul de externe francez, Robert Schumann, a iniţiat, în urmă cu 65 de ani, Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, primul pas spre Uniunea Europeană, de atunci fiind celebrată ziua Europei pe 9 mai.

Cu toate acestea, 9 mai a avut o altă semnificație pentru România. Vreme de multe decenii, în URSS şi în toate ţările din Est, la 9 mai s-a sărbătorit Ziua Victoriei împotriva lui Hitler.

Ţările occidentale marcau victoria în Europa pe 8 mai, pentru că atunci Germania a fost forţată să-şi semneze capitularea, de două ori: o dată în faţa Aliaţilor, la Reims, şi a doua oară în faţa generalului sovietic Jukov, la Berlin, scrie Digi 24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)