Liderii UE plănuiesc să strângă 7,5 miliarde de euro, luni, pentru lupta cu pandemia de COVID-19. Banii vor merge către diagnosticare, tratamente și vaccinuri

Publicat: 04 05. 2020, 09:40
foto: Hepta.ro / DPA Images / Zhang Cheng

Liderii Uniunii Europene plănuiesc să strângă 7,5 miliarde de euro, luni, într-o conferință online, fonduri ce reprezintă doar o fază inițială a luptei cu pandemia de COVID-19 și efectele sale. În ceea au anunțat ca fiind un semn că respectă apelul Organizației Mondiale a Sănătății privind cooperarea globală, ei au anunțat lansarea „unei platforme de cooperare globală pentru a accelera și a mări scara cercetării, dezvoltării, acessului și a distribuirii echitabile a unui vaccin și a altor terapii salvatoare sau a tratamentelor”, potrivit Euronews.

UE vrea să strângă miliarde de euro pentru lupta cu pandemia de COVID-19

Declarația a fost semnată de Charles Michel, președintele Consiliului European, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, Giuseppe Conte, premierul Italiei, Emmanuel Macron, președintele Franței, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, și Erna Solberg, premierul Norvegiei.

În același comunicat, liderii au scris: „Dacă putem dezvolta un vaccin care să fie produs în lume, pentru întreaga lume, atunci acesta va fi un bun public global unic pentru secolul XXI. Alături de partenerii noștri, ne angajăm să îl facem disponibil, accesibil pentru toți”.

Potrivit Consiliului European, UE, împreună cu OMS și cu alți parteneri, găzduiește o conferință internațională a donatorilor care începe la 4 mai 2020, cu scopul de a obține o finanțare inițială de 7,5 miliarde EUR pentru demararea unei cooperări globale în domeniul cercetării. Fondurile colectate vor fi direcționate către trei linii de acțiune: diagnosticare, tratamente și vaccinuri.

Pandemia de COVID-19 reprezintă o provocare globală și necesită un răspuns global. Această inițiativă face parte dintr-un răspuns multilateral la criza provocată de COVID-19 și dă curs unui angajament asumat de liderii UE în cadrul reuniunilor G20 și G7. În paralel, UE a angajat deja peste 380 de milioane EUR sub forma unor măsuri în domeniul cercetării și inovării pentru a dezvolta vaccinuri, noi tratamente, teste de diagnosticare și sisteme medicale cu scopul de a preveni răspândirea virusului, arată Consiliul European.

Între timp, reprezentanții UE au trimis, din fondul de rezervă dedicat echipamentelor medicale, care a fost creat în aprilie cu scopul de a combate criza coronavirus, sute de mii de măști în Spania, Italia și Croația. De altfel, potrivit Calea Europeană, președintele Klaus Iohannis anunța, la final de martie, că România este primul stat membru care a primit acceptul Bruxellesului de a demara procedurile de achiziție necesare pentru constituirea rezervei strategice a UE pe teritoriul țării.

„Am lucrat permanent pentru a crea rezerva rescEU de echipamente medicale. Deja am creat un stoc de măști. Spania, Italia și Croația vor fi primele care primesc echipamente, dar vor urma și alte livrări. Mulțumesc României și Germaniei pentru că au fost primele state membre care au găzduit echipamentele din rescEU”, a afirmat Janez Lenarcic, comisarul european pentru gestionarea crizei.