CORONAVIRUS. Un lider de sindicat din CE Oltenia cere intervenția autorităților de la București: ‘Minerii merg în autobuze aglomerate și se schimbă cu sutele într-un vestiar’

CORONAVIRUS. Un lider de sindicat din CE Oltenia cere intervenția autorităților de la București: 'Minerii merg în autobuze aglomerate și se schimbă cu sutele într-un vestiar'

Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului ”Solidaritatea 2013” de la cariera Lupoaia, județul Gorj,cere autorităților să verifice în ce condiții sunt ținuți mierii în plină pandemie de coronavirus.

Bunoaica spune că oamenii sunt înghesuiți în autocare și transportați către locurile de muncă, neținându-se cont de nicio regulă impusă de autorități.

‘Sunt peste 30-40 de mineri într-un atobuz. Sunt ținuți în anumite stații câte 30-40 de minute și apoi băgați iar în autobuze și dușți către locurile de muncă’, spuen acesta.

Liderul de sindicat atrage atenția că, dacă unul dintre mineri va contacta COVID-19, se va muri pe capete întrucât aceștia suferă, din cauza muncii lor, de boli de plămâni și inimă.

El cere un control de la București pentru a se clarifica de ce directorul Complexului Energetic Oltenia îi expune pe angajați fără a fi sancționat de autorități prin Ordonanțele militare publicate până în prezent.

‘Minerii sunt bolnavi, au bolii specifice acestei muncii, cum sunt bolile de plămâni și de inimă. Dacă acești oameni contactează COVID-19, vor muri pe capete.

Directorul acestei companii, care vrea, pe cadavre, să fie în vârful piramidei, ține minerii la muncă, dar nu vinde energia.

Din moment ce Guvernul a dat acea ordonanță a șomajului tehnic.

Pe zona Motru, aproape jumătate dintre mineri pot fi trimiși în șomaj tehnic’, mai spune Nicu Bunoaica.

În aceste condiții, acesta cere prezența Corpului de Control al premierului și al Ministerului Economiei la companie, susținâdn că, dacă va muri un singur miner de COVID-19, el, personal, îi va da în judecată pe cei vinovați.

Bunoaia mai spune că vestiarele unde se schimbă minerii pot fi adevărate focare.

Într-o singură zi se schimbă până la 600 de persoane.

‘Se face dezinfecţie după ce pleacă schimbul, dar vin apoi alţi 150-200 de oameni”, spune sindicalistul.

CE Oltenia are peste 13.100 de angajaţi, dintre care în jur de 10.000 sunt mineri.

În România, la ora transmiterii acestei știri au fost rapotate 72de victime, toate cu boli preexistente, și2.245 de oameni infectați.

De asemenea,Grupul de Comunicare Strategică anunță că până marți, la ora 13.00,62 de pacienți se află internați la ATI, 36 fiind în stare gravă.

La nivelul întregii țări,11.576 de persoane sunt plasate în carantină instituționalizată, în timp ce alte 123.577 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Amintim, de asemenea, că mai multe spitale din țară vor fi destinate tratării pacienților cu Covid-19. Este vorba despre un număr de 57 spitale/ secții exterioare/corpuri de clădire, 44 maternități, 60 spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă din toate județele țării și București. (Vezi AICI LISTA)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`