EXCLUSIV // Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, anunță că a fost oprită licitația pentru manuscrisele lui Mircea Eliade / Acum două zile, reprezentanții Academiei erau anunțați de B1.RO de organizarea acestei licitații

Publicat: 12 12. 2019, 12:24

UPDATEContactați telefonic de B1.ro, reprezentanții Historic au negat că licitațiaprogramatăsă aibă loc luni ar fi oprită. Aceștia au precizat că sunt purtate negocieri „civilizate” cu Ministerul Culturii pentru găsirea unei soluții legale astfel încât statul să intre în posesia obiectelor. Doar în cazul în care se vor găsi soluții în acest sens, licitația ar urma să fie oprită.

Suntem în negocieri cu Ministerul Culturii să găsim o formulă legală prin care statul să le achiziţioneze. În acest moment nu a fost suspendată această licitaţie, atâta timp cât încă nu s-a găsit o metodă legală prin care statul să intre în posesia lor. Statul trebuie să intre în posesia lor legal, prin dreptul de preemţiune, prin metode legale. Încă nu s-a găsit formula, o mai căutăm. În momentul acesta nu s-a suspendat nimic, s-ar putea să se suspende dacă statul ar plăti obiectele”, au declarat reprezentanțII Casei de Licitații Historic pentru B1.ro. (Detalii AICI)

EXCLUSIV // Licitația pentru manuscrisele lui Mircea Eliade va fi oprită pentru ca proprietarii acestora să discute mai întâi cu reprezentanții Academiei Române despre viitorul acestora, a anunțat președntele instituției, Ioan Aurel Pop,în exclusivitate într-o declarație datăpentru reporterulB1.ro.

Reamintim că, informați de B1.ro despre licitație, reprezentanții Academiei Române au subliniat, luni, că ar fi de o „importanță majoră” ca manuscrisele marelui scriitor Mircea Eliade, care vor fi scoase la licitație la jumătatea lunii decembrie, să ajungă în posesia celui mai înalt for de știință și cultură din România, dar au recunoscut că nu există fonduri prevăzute în acest sens. (Detalii AICI)

La licitație este scos inclusiv buletinul de înscriere la Biroul populației, 1932, al lui Mircea Eliade, cu preț de pornire 500 euro

Într-o declarație dată reporterului B1.ro,Ioan Aurel Pop sublinia luni că deși „se străduiește să achiziționeze valorile neamului”, Academia Română nu este una „bogată” care să se poată implica în astfel de achiziții.

„Nu am avut informația asta, sigur Academia achiziționează sau primește ca donații manuscrisele importante care dau contur culturii române. Dacă o să aflu amănunte firește că o să încercăm, Academia Română în ciuda a ceea ce se spune nu este o instituție bogată, dar se strădiuiește să achiziționeze acele valori ale neamului care trebuie să aibă un loc important în Biblioteca Academiei Române sau în alte locuri care servesc drept panteon al culturii române. Nu avem fonduri speciale, de câte ori apare câte o ocazie apelăm la fondul curent al donatorilor, adică la cei care sunt binefăcători ai Academiei și unde avem un fond care poate fi folosit și pentru asemenea scopuri. Dar nu avem o parte precisă din buget care să fie alocată acestor lucruri pentru că încă suntem foarte mult încurcați cu recuperări de bunuri ale Academiei cu plata unor case de avocatură care ne ajută la asta și nu avem cum”, a declarat luni, pentru B1.ro,Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.

După ce a atras atenția că manuscrisele lui Mircea Eliade vor fi scoase la licitație, în ultima lună a anului 2019, și că există riscul ca documentele să fie pierdute pentru totdeauna, istoricul Eugen Ciurtin a lansat o petiție online prin care îndeamnă scena culturală românească să se implice pentru salvarea acestora. (Detalii AICI)

Istoricul subliniază că este revoltătoare și inacceptabilă perspectiva ca majoritatea manuscriselor românești ale lui Eliade să se dezintegreze și să se risipească pentru totdeauna.

Petiția poate fi consultată integral AICI

Amintim faptul că o licitație de manuscrise aparținând lui Mircea Eliade a fost anunțată recent de o nouă casă de licitații din București, la 16 decembrie 2019, cuprinzând pentru prima dată un lot semnificativ de piese manuscrise din colecția lui Mircea Handoca (1929-2015).

Cu ramificații în întreaga istorie intelectuală a ultimului secol, catalogul manuscriselor Eliade scoase deja la vânzare poate fi consultat aici:​https://historic.ro/CatalogPDF/Licitatii-luna-decembrie_Preview.pdf​

Alte manuscrise Eliade din același fond Handoca au fost înstrăinate după moartea sa prin alte licitații:https://www.artmark.ro/search?query=eliade

Potrivit site-ului casei Historic, licitaţia cuprinde numeroase scrisori trimise pe de o parte, de Eliade, aflat la studii în India, familiei, iar pe de alta, scrisori primite de Eliade din partea membrilor familiei şi din partea prietenilor săi, precum Cioran, Alice Voinescu, Sorana Ţopa, Şerban Cioculescu, Perpessicius şi mulţi alţii. La acestea se adaugă volume din proza sa, cu dedicaţii olografe.

Personalitatea lui Emil Cioran este şi ea reprezentată atât de volume cu dedicaţii olografe din ediţii princeps, cât şi de corespondenţă.

În cazul poetului, filosofului şi profesorului universitar Lucian Blaga, cel de al treilea erou al licitaţiei, atrage atenţia în mod deosebit corespondenţa sa cu medicul stomatolog Elena Daniello, iubirea sa de maturitate. Criticii literari au consacrat articole despre această iubire, publicate mai ales după 1990, iar acum corespondenţa respectivă iese la lumină în piesele sale constitutive. Scrisorile sunt toate olografe, scrise de Lucian Blaga însuşi, şi trimise fie direct Elenei Daniello, fie unei prietene a acesteia, Viorica Marta, care i le remitea.

Cu privire la manuscrisele lui Mircea Eliade scoase la vânzare de agentul economic Historic în Licitaţa „Manuscrise, dedicaţii şi scrisori”, Ministerul Culturii a precizat că avea drept de preempţiune pentru respectivele documente şi susţine că nu a fost înştiiţat cu privire la această licitaţie. (Detalii AICI)