Ministerul Apărării a emis un anunţ oficial prin care se informează că procedura de atribuire din Programul de înzestrare „Corvetă multifuncţională” a fost anulată. Această decizie a fost luată deoarece ofertantul declarat câştigător nu a semnat acordul-cadru.
„Autoritatea contractantă din Ministerul Apărării Naţionale a aprobat luni, 7 august, anularea procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională”, propusă prin raport de comisia de evaluare constituită în baza HG nr. 48 din 15 februarie 2018″, a anunţat Ministerul Apărării, scrie Observatornews.
Conform sursei citate, s-a comunicat că s-a luat decizia de anulare a procedurii „întrucât ofertantul declarant câştigător nu a semnat acordul-cadru în termenele solicitate de autoritatea contractantă şi nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câştigător a operatorului economic de pe locul următor”. „Decizia anulării procedurii specifice a fost comunicată celor trei ofertanţi marţi, 8 august”, a mai precizat Ministerul Apărării.
În 2016, România a început să discute despre cumpărarea corvetelor, iar procedurile au fost accelerate în 2018. În urma licitației desfășurate în 2019, gigantul francez Naval Group și Șantierul Naval Constanța au câștigat contractul pentru achiziția corvetelor multifuncționale, împreună cu modernizarea celor două fregate Regina Maria și Regele Ferdinand. Contractul, în valoare de peste 1 miliard de euro, nu a fost însă semnat încă, deși tranzacția este esențială pentru România, care în prezent deține doar o corvetă. La licitație au mai participat Damen din Olanda și Fincantieri din Italia.