Plângere penală pe numele Liei Savonea. Șefa CSM, acuzată de abuz în serviciu și uzurparea funcției

Plângere penală pe numele Liei Savonea. Șefa CSM, acuzată de abuz în serviciu și uzurparea funcției
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Asociația Inițiativa Pentru Justiție a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva Liei Savonea, șefa Consiliului Superior al Magistraturii, pe care o acuză de abuz în serviciu și urzurparea funcției, în legătură cu mai multe decizii ale CSM.

Asociația a fost fondată de Bogdan Pîrlog, procurorul militar care a demarat dosarul evenimentelor din 10 august din Piața Victoriei, și de Sorin Lia.

Cei doi procurori susțin că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție nu are competența de soluționare a cauzei, pentru că aceasta nu ar fi fost legal constituită, notează G4Media.

Lia Savonea, Evelina Oprina și Victor Alistar sunt acuzați de uzurparea funcției, deoarece, cu ocazia desfășurării concursului pentru numirea în funcție a inspectorului șef al Inspecției Judiciare, în scopul favorizării unicului candidat, „au hotărât adăugarea a câte cinci subcriterii pentru fiecare din cele cinci criterii de evaluare stabilite pentru acest concurs prin art. 67 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 și reluate fără dezvoltări de art. 10 al Regulamentului adoptat prin HCSM nr. 1074/2018, precum și obligativitatea acordării unui punctaj minim de 1 punct pentru fiecare subcriteriu, sub sancțiunea anulării fișelor de notare ale membrilor comisiei de concurs care nu se conformează, îndeplinind astfel un act care nu intra în atribuțiile membrilor comisiei de concurs”. Acțiunea, susțin ei, a împiedicat ca la conducerea Inspecției Judiciare să se afle o persoană numită în urma unui concurs obiectiv, desfășurat cu respectarea legii și regulamentului.

Bogdan Pîrlog și Sorin Lia o acuză pe șefa CSM și de abuz în serviciu: „Cu ocazia desfășurării concursului pentru numirea în funcție a inspectorului șef al Inspecției Judiciare, organizat în perioada 21 decembrie 2018 – 28 martie 2019, la data de 15.05.2019, numita SAVONEA LIA, în calitate de președinte al CSM, cu intenție, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuția de serviciu prevăzută la art. 24 alin (3) lit b) din Legea nr. 317/2004, prin aceea că a stabilit ordinea de zi a lucrărilor Plenului în care urma să se discute – și în final s-a și hotărât – validarea rezultatelor acestui concurs pentru aceeași zi, la un interval de circa 4 ore, iar nu „cu 3 zile înainte”, încălcând astfel prevederile art. 29 alin. (10) din Legea nr. 317/2004, – acțiune care a cauzat vătămarea dreptului asociațiilor profesionale ale magistraților „Forumul Judecătorilor din România” și „Inițiativa pentru Justiție” de a participa la ședință, în numele membrilor lor, drept prevăzut de art. 29 alin. (2) din Legea nr. 317/2004 și care trebuia respectat cu atât mai mult cu cât solicitaseră invalidarea, vătămarea interesului CSM, în calitate de garant al independenței justiției, ca la ședința în care urma să se discute validarea acestui acest concurs, raportat la respectarea legii și regulamentului, să poată participa cât mai mulți dintre membrii săi, vătămarea interesului magistraților împotriva cărora se desfășoară proceduri disciplinare ori împotriva cărora s-ar putea desfășura astfel de proceduri ca la conducerea Inspecției Judiciare să se afle o persoană numită în urma unui concurs obiectiv, desfășurat cu respectarea legii și regulamentului, iar nu cineva numit în urma unei proceduri nelegale, care nu poate prezenta garanții de imparțialitate, fiind susceptibil de a acționa la comanda grupului de interese care l-a favorizat la numire”.

Savonea este acuzată de abuz în serviciu și pentru că, tot cu ocazia desfășurării concursului pentru numirea în funcție a inspectorului șef, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin aceea că nu a inclus pe ordinea de zi a Plenului CSM publicată pentru data de 15.05.2019, iar în cadrul ședinței Plenului nu a solicitat suplimentarea ordinii de zi cu cererea de invalidare a acestui concurs formulată de asociațiile profesionale ale magistraților „Forumul Judecătorilor din România” și „Inițiativa pentru Justiție”, în condițiile în care stabilise că la data respectivă urma să se analizeze dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege și regulament pentru validarea acestui concurs, încălcând astfel art. 51 din Constituție

„O infracțiune de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. (1) C.p., săvârșită de numita SAVONEA LIA, constând în aceea că: Cu ocazia desfășurării Concursului pentru numirea în funcție a inspectorului șef al Inspecției Judiciare, organizat în perioada 21 decembrie 2018 – 28 martie 2019, la data de 15.05.2019, numita SAVONEA LIA, în calitate de președinte al CSM, cu intenție, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuția de serviciu prevăzută de art. 27 alin. (3) din Legea nr. 317/2004, de a se manifesta cu prilejul votului în plen cu privire la chestiunea validării/invalidării acestui concurs, prin nerespectarea obligației de imparțialitate a judecătorilor membri ai CSM, care rezultă din art. 133 alin. (1) din Constituție, art. 7 alin. (4) lit. e) și art. (5) teza a II-a din Legea nr. 317/2004, art. 104 din Legea nr. 161/20032 și art. 4 alin (1) din Legea nr. 303/20043, prin acea că nu s-a abținut de la vot, în condițiile în care nu exista o prevedere legală de excepție care să statueze că nu este incompatibilă, deși participase în calitate de președinte al comisiei pentru organizarea aceluiași concurs și făcuse acte în scopul declarat de a-l favoriza pe unicul candidat, iar ceea ce se punea în discuție era tocmai legalitatea actelor sale, și chiar știa că asociațiile profesionale ale magistraților „Forumul Judecătorilor din România” și „Inițiativa pentru Justiție” formulaseră o cerere de invalidare în care îi acuzau de ilegalități pe ea și pe OPRINA EVELINA și ALISTAR VICTOR – acțiune care a cauzat vătămarea dreptului asociațiilor profesionale ale magistraților „Forumul Judecătorilor din România” și „Inițiativa pentru Justiție”, de a nu fi eludate prevederile art. 11 din Ordonanța nr. 27/2002 („În cazul în care prin petiție sunt sesizate anumite aspecte din activitatea unei persoane, aceasta nu poate fi soluționată de persoana în cauza sau de către un subordonat al acesteia.”), vătămarea interesului CSM, în calitate de garant al independenței justiției, de a asigura magistrații și justițiabilii că persoana aflată la conducerea Inspecției Judiciare nu este susceptibilă de a efectua presiuni asupra magistraților, ca o contraprestație în interesul unor persoane care i-au favorizat numirea, vătămarea interesului magistraților împotriva cărora se desfășoară proceduri disciplinare ori împotriva cărora s-ar putea desfășura astfel de proceduri ca organul administrativ care efectuează verificări și cercetări și care exercită acțiunea disciplinară să fie condus de o persoană numită cu respectarea legii”, se mai arată în comunicatul Asociației Inițiativa Pentru Justiție.

Lia Savonea este acuzată de abuz în serviciu și pentru că, ulterior adoptării de către Secția pentru judecători a CSM a Hotărârii privind înaintarea către Președintele României a propunerii privind eliberarea din funcție, prin demisie, a doamnei Dana Cristina Gîrbovan, nu a înaintat Președintelui României propunerea privind eliberarea din funcție a lui Gîrbovan.

Șefa CSM este acuzată și de faptul că, pe 28 mai 2019, fără a solicita un punct de vedere al Plenului CSM și chiar fără a informa restul membrilor CSM, a transmis Curții de Justiție a Uniunii Europene un document intitulat „Observații”, prin care a prezentat o falsă poziție a CSM față de necesitatea existenței Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)