Letea Wild Horses: Proprietarul oilor de pe vasul scufundat, însoțit de jandarmi, a luat cu duba zeci de animale salvate. Veterinarilor nu li s-ar mai permite să acorde îngrijiri medicale oilor / ISU Dobrogea: Ovinele, predate fermei de proveniență

Letea Wild Horses: Proprietarul oilor de pe vasul scufundat, însoțit de jandarmi, a luat cu duba zeci de animale salvate. Veterinarilor nu li s-ar mai permite să acorde îngrijiri medicale oilor / ISU Dobrogea: Ovinele, predate fermei de proveniență

UPDATE:Într-un comentariu la postarea ”Letea Wild Horses”, reprezentanții Animals International – România precizează că lucrează la procedurile pentru obținerea custodiei animalelor.

”Lucrăm să obținem custodia animalelor. Vom avea în curând un document semnat de importator pentru a putea prelua animalele. Vă rugăm continuați operațiunea de salvare neîntrerupt. Trimitem și noi întăriri”, se arată în comunicatul citat.

Asociația pentru Drepturile Animalelor „Letea Wild Horses” anunță, într-o postare pe Facebook, că marți seară a apărut proprietarul oilor de pe vasul scufundat în Portul Midia, însoțit de jandarmi, care ”au aruncat toate cele aproximativ 80 de oi salvate până atunci într-o dubă și au plecat imediat”. Totul în contextul în care, legea prevede că dacă nava a fost abandonată, oile au intrat în proprietatea statului român.

”După 8 ore în care echipa noastră a salvat zeci de oi din epava de la Constanța, când colegii noștri și cei de la ISU erau încă înăuntru, încercând să salveze alte zeci de animale, a apărut proprietarul (un cetățean de origine arabă) însoțit de jandarmi.

Au aruncat toate cele aproximativ 80 de oi salvate până atunci într-o dubă și au plecat imediat, deși legea spune că, odată nava abandonată, oile au intrat în proprietatea statului român. Destinația ar fi fost o fermă a respectivului din localitatea Nuntași (sau Peștera, ne zice o altă sursă).

CEL MAI GRAV ESTE CĂ VETERINARILOR NOȘTRI NICI MĂCAR NU LI S-A PERMIS SĂ ACORDE OILOR RĂNITE ÎNGRIJIRILE MEDICALE DE CARE AVEAU ATÂTA NEVOIE (unele fiind în agonie și majoritatea având nevoie de suturi și perfuzii)”, se arată în postarea citată.

Potrivit reprezentanților asociației, pe surse, în această situație ar fi implicat Geronimo Brănescu, șeful DSV Constanța.

”Pe navă mai sunt alte câteva zeci de animale vii, dar voluntarii au decis să sisteze operațiunile de salvare, atâta timp cât zeci de oameni se străduiesc să salveze niște animale doar ca jandarmii să stea pe mal și să le ducă la abator, de îndată ce sunt scoase din apă”, se mai arată în postarea ”Letea Wild Horses”.

În acest context, reprezentanții Asociației fac apel la toate instituțiile responsabile.

”Facem un apel la premierul și președintele acestei țări și la toate instituțiile care stau în subordinea lor (Ministerul Agriculturii, ANSVSA, dl. Raed Arafat) să înceteze de îndată acest comportament criminal și să permită salvatorilor să preia oile care au supraviețuit și să le ofere viețile decente pe care le merită și pe care și le-au câștigat cu prețul unei suferințe cumplite.

Suntem inclusiv dispuși să cumpărăm toate oile pe care le-am salvat, atâta timp cât ni se spune de unde anume o putem face și cum. Primul pas este, deci, să găsim proprietarul, urgent.

Vă rugăm pe toți să faceți toate presiunile de care sunteți capabili pe autorități, pentru ca oile să reintre în posesia noastră sau măcar a statului român. După părerea noastră, este incredibil în ce țară trăim. În orice caz, nu este țara normală care ni s-a promis”, mai notează asociația citată, precizând că pe proprietarul libanez îl cheamă Jihad El Khalil.

Reprezentanții ISU Dobrogea au precizat, pentru B1.ro, că olie salvare au fost predate fermei de proveniență, și că acestea nu pot fi predate ONG-urilor care intervin la fala locului.

”În cursul zilei de marți a fost reluată operațiunea de salvare a animalelor vii de pe navă. Până la ora 11 nu am putut interveni pe navă dincauza condițiilor meteo nefavorbile.

De la ora 11 până în prezent au fost scoase în viață încă 26 de ovine, transportate la mal, acolo unde au fost predate unui medic veterinar, iar apoi au fost transportate înapoi la ferma de proveniență. Au fost aici jandarmii care au venit în sprijin la acțiunea de astăzi și au ajutat la transportul oilor de la locul unde au fost debarcate la locul de adăpost”, a au transmis reprezentanții ISU Dobrogea.

Aceștia au adăugat că scafandii care intervin au început să taie nava, cu acceptul armatorului, pentru a se putea ajunge la animalele rămase în viață, în interior.

”Toate demersurile s-au făcut cu acceptul armatorului de a crea ferestre de acces pe navă pentru a putea intra mult mai facil și mai rapid să scoatem animalele rămase în viață. La aceste momente scafandri taie cu o unealtă nava și creează mici guri de acces de-a lungul navei pe unde, apoi, vor intra din nou pompierii pentru a putea scoate ovinele direct pe ponton, care vor fi apoi transportate la mal, unde vor fi evaluate de mai mulți medici veterinari și apoi duse la adăpost, momentan la ferma de proveniență”, au mai precizat reprezentanții ISU Dobrogea.

Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, care avea un echipaj de 22 marinari de naționalitate siriană și care exporta un efectiv de 14.600 de oi ce trebuiau să ajungă în Arabia Saudită, s-a răsturnat duminică în Portul Midia.

Letea Wild Horses: Proprietarul oilor de pe vasul scufundat a venit însoțit de jandarmi și a luat cu duba zeci de animale salvate. Veterinarilor nu li s-ar mai permite să acorde îngrijiri medicale oilor. / ISU Dobrogea: Ovinele, predate fermei de proveniență

Urmăriți B1TV.ro și pe
`