Leonard Bărăscu (Sanitas), despre posibila grevă din spitalele din Capitală: Colegii mei sunt din ce în ce mai uniți și mai hotărâți / Deficit de cel puțin 30.000 de oameni în sistemul sanitar (VIDEO)
Personalul medical din Capitală este tot mai unit și mai hotărât să intre în grevă, a declarat președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, luni, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
Leonard Bărăscu (Sanitas), pe B1 TV, despre posibila grevă din spitalele din Capitală
Întrebat ce ar însemna posibila grevă pe care o vehiculează pentru spitalele din București în februarie, sindicalistul a spus: „Lucrurile sunt extrem de complicate. Din ce în ce mai puțini oameni care ar putea să asigure în sistemul medical ceea ce înseamnă activitatea medicală și de îngrijiri, din ce în ce mai puțini oameni, unii se pensionează, alții pleacă că nu le convine ce se întâmplă, medicii sunt nemulțumiți de toate variantele care li s-au propus (…). Să oferi unuia 20 și unuia 5%, când stăm în același birou, e extrem de complicat”.
„Am luat o anume perioadă și o anume zonă în care am crezut că vom face altfel, nu se întâmplă asta. Ca atare, colegii mei ne-au sesizat, am început de o lună și ceva să strângem semnături, sunt zeci de mii de semnături, cu toate că nu este o obligativitate a noii legi a dialogului social să facem lucrul acesta, dar voiam să ne corelăm un pic cu dorința colegilor mei. Ei sunt din ce în ce mai uniți și mai hotărâți să intrăm în grevă”, a adăugat Leonard Bărăscu.
Când va fi declanşată greva din spitale
„Data de 18 ianuarie este o dată de analiză, o dată în care vedem ce anume doresc în continuare și ce număr de semnături avem. Vom declara conflictul, vom trece pașii legii, care înseamnă că trebuie să mergem la Ministerul Muncii și să fim de o parte și de alta a mesei să vedem dacă ne înțelegem”, spune liderul sindical.
„Ceea ce se întâmplă propriu-zis astăzi în sistemul de sănătate, adică gărzi pline, oameni mai puțini, s-ar putea să ne trezim ca mâine să nu aibă cine să le schimbe în tură, pentru că nu mai sunt colegi. Este un deficit uriaș – dacă spun 30.000 de doctori, asistenți, infirmieri, îngrijitori, poate credeți că mă depășește un pic suma pe care o spun. Nu! Este vorba 30.000 de oameni cel puțin, poate chiar mai mulți, care doresc și astăzi ar vrea să fie undeva aproape de colegii din sănătate ca să fim alături de pacienții noștri”, mai susține el.