Legumele și brânzeturile românești fac furori în Europa. Care e secretul fermierilor

Publicat: 10 07. 2023, 19:29
Actualizat: 10 07. 2023, 19:30
Foto: Pixabey

Gospodarii din comuna vasluiană Solești au găsit o metodă eficientă de a-și valorifica munca, exportând legumele și brânzeturile românești pe rafturile din Europa. Aceștia au reușit să stabilească parteneriate comerciale și să-și extindă afacerea în străinătate, atrăgând atenția atât a străinilor, cât și a românilor plecați la muncă în străinătate.

Un fermier din Solești este mândru de brânza sa de vaci, exportată în Europa

Vasile (45 ani) și Ana (40 ani) Stoleru sunt părinții a trei copii. Împreună, această familie depune eforturi considerabile în gospodăria lor pentru a-și asigura o viață decentă în România, conform informațiilor de pe vremeanoua.ro.

Activitățile de îngrijire a animalelor reprezintă doar o parte din munca lor grea. Cea mai intensă muncă se desfășoară în solariile în care cultivă diverse legume precum roșii, castraveți, vinete, ardei și fasole.

Toate plantele și culturile sunt îngrijite în mod natural, utilizând exclusiv gunoi de grajd provenit de la vacile sale și de la oile fratelui ca îngrășământ organic.

Brânza de vaci o pun la sărat și o vând în Anglia, Spania, Italia, Germania, peste tot unde sunt români, mai ales la cei care sunt plecați din comună. Mă cunosc, au încredere în mine și știu că le trimit marfă bună”, spune Vasile Stoleru, scrie Newsweek.

Afacerile cu brânză de capră și pastramă ale lui Petru Stoleru: un succes în export

Procesarea și comercializarea legumelor proaspete poate fi uneori complicată din cauza faptului că acestea sunt produse naturale și nu rezistă în mod durabil pe durata transportului lung. De aceea, agricultorii aleg să vândă o parte din recoltă în localitatea lor, unde acestea pot fi apreciate ca produse proaspete și de calitate.

Dacă lumea care primește produsele noastre este mulțumită, suntem și noi mulțumiți!”, mai spune bărbatul, cu modestie.

La o scurtă distanță de gospodăria lui Vasile se găsește casa fratelui său, Petru Stoleru. Aici, aceeași rețetă de succes în afaceri este pusă în practică, cu diferența că produsele sunt cu totul altele: brânza de capră și pastrama!

Aceste delicatese sunt în mare parte destinate exportului către țări precum Anglia, Scoția, Spania, Italia și multe altele. Michi, așa cum îl știu sătenii, are o familie numeroasă compusă din 9 copii și trei nepoți. Chiar și cu responsabilitățile lor de la locurile de muncă, atât el, cât și soția sa nu ezită să muncească și în gospodărie. Fundamentul afacerii lor este o fermă cu peste 130 de capre.