Local şi de sezon nu înseamnă mai ieftin. Roşiile, castraveţii sau ardeii sunt câteva dintre legumele pentru care plătim mai mult. Unele produse s-au scumpit chiar şi cu 50% faţă de anul trecut. Legumicultorii spun că preţul va fi şi mai mai mare.
Legumicultori spun că 7-8 lei pentru kilogramul de roșii este un preţ acceptabil. Pentru că s-au scumpit toate, curentul, motorina, totul s-a scumpit. Comercianţii nu pot lăsa la preţ, chiar dacă vânzările au mai scăzut.
Legumele nu i se par scumpe ministrului Daea. Nu negociază niciodată la tabară. Atât cât îi cere fermierul, atât îi dă.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Eu la legume am un preţ al respectului. Petre Daea se opreşte acolo unde vine un legumicultor şi se duce la el. Îi spun, nu alege, că ştiu cum se fac, cu câtă greutate. Cât îmi cere, atât îi dau. Ştiţi de ce? Pentru că e o muncă extraordinară, pentru că este extraordinară munca lui, efortul lui.”
În plus, îi îndeamnă pe români să ocolească tarabele cu legume din import şi să cumpere doar produse autohtone.
La toamnă, legumele vor fi şi mai scumpe. Motivele sunt aceleaşi: costuri mari cu producţia şi recolta mică.