Leguma preferată a românilor, mai ieftină din import și cumpărată adesea din magazine. „Supermarketurile ne-au terminat”

Leguma preferată a românilor, mai ieftină din import și cumpărată adesea din magazine. „Supermarketurile ne-au terminat”
Sursa foto: freepik.com

Leguma preferată a românilor este produsă în cantități mai mici la noi în țară și este mai scumpă. Chiar dacă producția a scăzut drastic faţă de anii trecuţi, fermierii vor planta și mai puțin pe viitor din cauza costurilor ridicate la seminţe.

Prețul per kilogram a cartofilor produși în România este 4 lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când se vindea cu 3 lei. În schimb, cartofii de import au cucerit nu doar rafturile supermarketurilor și tarabele, ci și coșurile de cumpărături ale clienților, pentru un preț de 3 lei per kilogram.

Cartofii produși în țară acoperă doar 10% din necesar

Anii trecuţi, un producător din Dobrotești, judeţul Dolj a cultivat cartofi pe o suprafaţă de 60 de hectare. Acum însă, va avea doar 30 de hectare, producţia fiind înjumătățită.

„Probleme mari cu seceta, în zona noastră e o problemă foarte mare cu irigaţiile. Preţuri foarte mari la pesticide, la îngrăşăminte. Anul ăsta 20.000 – 25.000 de lei pe hectar. Ca profit, totul e în funcţie de preţ, cum avem noroc. Ne ajută statul, cartof cu 200 de euro pe hectar, e nimic”, a spus Ionuț Sgurea, producător, pentru Observator News.

Pentru că fermierii se confruntă cu probleme financiare, producția internă acoperă 10% din necesarul de consum al țării.

„10% reprezintă foarte puţin şi atunci, evident, se importă. În România ajunge cartoful rezultat ca şi, haideţi să spun deşeu în urma sortării. Culturile de cartofi în România sau, mă rog, ceea ce se dă este egal cu zero. Este numai un praf în ochi. Se primesc numai acele subvenţii date de APIA”, a declarat Dragoş Frumosu, specialist în industria alimentară.

„Noi stăm şi ne uităm la marfă pentru că nu sunt clienți”

Importurile de cartofi au crescut faţă de anii precedenţi, astfel că rafturile magazinelor din România s-au umplut cu legume provenite din alte țări.

„Când este producţie slabă şi preţul cartofului în Europa este la un nivel înalt, în România va fi mai mare decât ne aşteptăm datorită faptului ca trebuie să plătim transportul cartofului din Europa până în ţara noastră. Dacă la ora actuală cartoful în Europa se vinde undeva la 270, 300 de euro tona plus un transport de 120 de euro, înseamnă peste 400 de euro. Şi fără adaosul comercial, cartoful are costuri de 2 lei pe kilogram”, a psus Cleonic Socaciu, Asociaţia Cartofului.

Producţia de la noi din țară a atins un record negativ: 1,58 milioane de tone de cartofi. Acest aspect a determinat creșterea prețurilor și o discrepanță mai mare între costul cartofilor românești și costul celor din import. Un kilogram de cartofi românești a ajuns să coste 4 luni, pe când cel din import este 3 lei.

„Sunt pensionarii care mai caută primăvara marfă românească, dar tineretul nu vine în piaţă. Noi stăm şi ne uităm la marfă pentru că nu sunt clienți. Supermarketurile ne-au terminat”, se plânge Liliana Dascălu, comerciant.

În anul 2023, românii au consumat nu mai puțin de 2,461 milioane tone de cartofi. Cifra este cu 57.000 de tone mai mare decât cea din anul precedent, 2022.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:55 - Fanii canadieni ai unei echipe de hochei au huiduit imnul național al SUA, după anunțul lui Trump despre mărirea tarifelor impuse mărfurilor din Canada
23:43 - O femeie a murit și mii de oameni și-au părăsit casele în timp ce inundațiile mătură Australia. Autoritățile au avertizat localnicii să se ferească și de crocodilii aduși de curenți
23:25 - Anunț șoc în NBA, Luka Doncic se mută la L.A. Lakers. Kevin Durant: „Este o nebunie!”
23:02 - Crin Antonescu: „Dacă PSD și-ar fi anunțat susținerea pentru Nicușor Dan, mai era PSD-ul pentru o anumită categorie la fel de nesuferit?”
22:35 - Crin Antonescu: Din 1990, încă din primele zile, elitele și-au și asumat un anumit rol, un anumit mesaj, bilanțul nu este unul fericit
21:49 - Toni Greblă, șef AEP, despre ipoteza că cineva ar fi atacat cibernetic informațiile AEP: „Este imposibil ca cineva să poată să atace cu succes în același timp, 7 servere, aflate în 7 locuri diferite”
21:32 - Accident grav pe DN 7, judeţul Vâlcea, cu trei vehicole implicate: Două persoane au rămas încarcerate, în zonă se circulă greu
21:19 - Toni Greblă: „Eu nu demisionez acum din două motive”. Șeful AEP consideră că alegerile din 24 noiembrie 2024 au fost foarte bine organizate
21:01 - Toni Greblă, șef AEP, despre cei care s-au autodenunțat că au primit bani în campania electorală: „Nu am primit nicio informare de la Servicii. Ce vreți să facă AEP?!”
20:42 - Toni Greblă, șef AEP: „Pentru afișele care nu erau inscripționate, am solicitat poliției județene din județele respective, să identifice imprimeria, tipografia, să ne comunice cine le-a comandat. Până în prezent niciuna dintre acestea nu ne-au răspuns. Sunt 4 sau 5 județe”