Legile Justiţiei, ajung, în sfârşit, la Comisia de la Veneţia

Publicat: 26 04. 2018, 12:41

Controversatele modificări la legile justiţiei adoptare de PSD-ALDE ajuns în sfârşit pe masa judecătorilor din Comisia de la Veneţia, după multe refuzuri ale oficilor români de a solicita expertiza instituţiei europene.

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE, anunță PNL într-un comunicat de presă.

„După refuzul sistematic al celor de la PSD și ALDE de a cere opinia experților internaționali în privința propunerilor de modificare a legilor Justiției, PNL a reușit să obțină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE. PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneția prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE” se arată în comunicat.

Liberalii arată că opinia pe care o va exprima Comisia de la Veneţia va trebui să fie luată în calcul de către Curtea Constituţională a României când se va pronunţa privind constituţionalitatea modifăcărilor făcute de PSD-ALDE.

După cel de-al doilea control de constituționalitate, două din cele trei legi ale Justiției au fost declarate constituționale, urmând ca prevederile din Legea 303/2004 privind statutul magistraților declarate neconstituționale să fie discutate în Comisia specială din parlament condusă de Florin Iordache, după ce CCR publică motivarea acestei decizii.