Legile Justiției adoptate în mare grabă în Camera Deputaților. Scandal și acuzații de dictatură la votul din plen
Plenul Camerei Deputaților s-a reunit în mare grabă după ședință solemnă dedicată omagierii Regelui Mihai pentru ca PSD-ALDE-UDMR să aprobe în mare urgență modificările la legile justiției ce au ieșit tot miercuri din comisia lui Florin Iordache.
Plenul Camerei Deputaților a aprobat cu 179 voturi „pentru” și 90 voturi „împotrivă” modificările dorite de coaliția PSD-ALDE-UDMR la Statutul judecătorilor și magistraților. Inclusiv propunerile care stabilesc că procurorii pot fi controlați ierarhic și că statul este obligat să se îndrepte împotriva magistraților care produc prejudicii prin rea-credință sau gravă neglijență, conform Digi24.
De asemenea, s-a votat și controversatul proiect de modificare a Legii ANI, aparținând lui Florin Iordache, prin care interdicțiile aplicate deputaților și senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenția Națională de Integritate și care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013 încetează de drept.
La această ultimă lege, deputatul PNL Florin Roman a solicitat un vot pentru reluarea votului asupra proiectului de modificare a Legii de organizare și funcționare a ANI, dat fiind că proiectul a primit doar 167 de voturi, cu doar două mai mult decât minimum necesar. Președintele de ședință, Gabriel Vlase, a refuzat acest lucru.
"Tot ceea ce ați făcut dumneavoastră ne duce spre dictatură. Puneți în pericol securitatea României. Nu mai sunteți noaptea ca hoții, ci ziua, în văzul tuturor”, a declarat, de la tribuna Parlamentului, deputatul PNL Raluca Turcan, conform Hotnews.
De altfel, înainte de începerea votului, deputații opoziției au încercat să blocheze lucrările din plen și să întârziere votul într-o serie de discursuri în care menționau numele unor colegi. În baza regulamentului, cei menționați cereau drept la replică. Tentativa opoziției a eșuat însă după ce președintele de ședință, deputatul Gabriel Vlase, a refuzat să permită „drept la replică la replică”. De altfel, înlocuitorul lui Dragnea la prezidiul Camerei Deputaților a tăiat și în mai multe rânduri microfoanele celor care vorbeau.
De altfel, când s-a trecut la votarea celor două legi deputații USR au folosit fluiere pentru a face gălăgie. În ciuda atmosferei de stadion, deputații PSD, ALDE și UDMR au votat cele două legi.
Biroul permanent al Senatului este convocat deja pentru ora 18.00 pentru a înregistra cele douăproiecte de lege și a se da termen pentru amendamente pentru proiectul privind Statutul Magistraților. Surse politice afirmăca cel mai probabil luni va intra la plenul Senatului.