Legenda sinistră din Centrul Vechi al Capitalei. Sufletele lor încă bântuie străzile aglomerate de turiști

Legenda sinistră din Centrul Vechi al Capitalei. Sufletele lor încă bântuie străzile aglomerate de turiști
Foto: Captura Youtube

În Centrul Vechi există o casă abandonată numită Casa numărul 13″ de pe strada Franceză, care odinioară a fost un orfelinat în care trăiau 203 de copii. Acești nefericiți copii au suferit condiții groaznice, lipsiți de apă și hrană, și sufletele lor bântuie acum locul. De atunci, casa a devenit renumită pentru aparițiile înfricoșătoare și sunetele misterioase.

Orfelinatul bântuit unde se aud strigătele disperate ale copiilor

În inima Capitalei României, fiecare colț de stradă păstrează în amintirea sa legende și povești urbane, care au început ca adevăruri istorice și s-au transmis din generație în generație. În special în Centrul Vechi al Bucureștiului, considerat kilometrul zero al acestor relatări, o casă devenită celebră atrage privirile și curiozitatea trecătorilor. Situată la numărul 13 pe strada Franceză, clădirea a fost cândva un orfelinat, căruia i s-au legat sufletele a nu mai puțin de 203 de copii.

În orfelinat erau aduși copiii străzii de către proprietarul său, numit Stavrache Hagi-Orman, despre care nici până în prezent nu se ştie mare lucru. Din păcate, acesta trata copiii într-un mod inimaginabil, refuzându-le accesul la apă și hrană, pentru a se bucura de suferința lor. Îi plăcea să-i audă pe cei mici țipând și implorându-l să fie hrăniți. Din nefericire, consecințele acestei atrocități au fost dezastruoase, iar copiii au murit de foame în timpul șederii lor în acea clădire, scrie Click.

În vremurile apuse, oamenii care treceau prin apropierea orfelinatului povesteau cum au auzit de mai multe ori strigătele disperate ale copiilor: Apăăă, vrem apăăă!”. Legendele s-au răspândit și susțineau că micuții rămași fără ocrotire bântuie încă clădirea în căutare de apă și mâncare. Sufletele lor erau prizoniere ale trecutului, neliniștite și neodihnite, deoarece cel care trebuia să aibă grijă de ei era un om neîndurător și rău.

Monumentul impunător și-a păstrat frumusețea și autenticitatea de-a lungul timpului

În fața clădirii de la numărul 13, se poate observa o pancartă ce dezvăluie cu mândrie trecutul său istoric. Acest monument impunător a fost construit fie în anul 1870, fie în 1900, păstrându-și frumusețea și autenticitatea de-a lungul timpului. Cuvintele de pe pancartă dezvăluie că această clădire a aparținut odinioară moșierului Ștefan Petrovici Armis.

Cu toate că acum clădirea are un nou proprietar și a devenit proprietate privată, ea rămâne un loc de interes istoric, ce poate fi admirat doar din exterior. Chiar dacă istoria sa a fost în mare parte ștearsă din amintirile oamenilor, prin puterea imaginației, ne putem conecta cu vremurile de altădată și putem redescoperi esența trecutului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`