Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, 15 martie, legea privind diminuarea risipei alimentare, astfel că magazinele sunt obligate să vândă la preț redus sau să doneze alimentele aflate aproape de expirare.
Legea presupune că prețurile vor fi reduse la alimentele aflate aproape de termenul de expirare.
Totodată, procedura prin care organizaţiile neguvernamentale vor primi alimente care nu au grad mare de perisabilitate va fi simplificată.
Legea vizează organizarea la nivel naţional a activităţii tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar şi măsurile privind reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate şi conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianţii din România.
„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, şi iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului, conform comunicatului de presă al partidului.
Iată ce măsuri va aduce noua lege:
De asemenea, printre măsurile care pot fi implementate de operatorii economici sau autorităţi se numără: