Legea numirii procurorilor-șefi și practica punerii ei în aplicare, criticate în RAPORTUL MCV: Există suspiciuni cu privire la influența politică în justiție

Publicat: 25 01. 2017, 12:45

Comisia Europeană a publicat, miercuri, Raportul MCV privind justiția din România.

În documentul transmis de oficialii de la Bruxelles se vorbește și despre independența Justiției. Aceștia critică modul în care s-au făcut numirile procurorilor șefi, afirmând că au existat influențe politice.

Acest lcuru lucru poate conduce la îndoieli cu privire la independența unui candidat, se mai arată în raport.

Rapoartele MCV succesive au pus în evidență faptul că, deși a existat tendința ca numirile să se facă din ce în ce mai mult în mod transparent și pe bază de merit, legea numirii procurorilor-șefi și practica punerii ei în aplicare nu sunt suficient de robuste pentru a se evita o influență politică excesivă asupra numirilor. Din experiența trecută, acest lucru poate conduce la îndoieli cu privire la independența unui candidat, poate întârzia numirile datorită blocajelor de ordin politic sau poate chiar conduce la numirea unor magistrați despre care să se dovedească ulterior că au probleme de integritate. În Europa există diferite tradiții legale cu privire la numirile în postul de Procuror General (sau în posturi similare de procurori de rang înalt) și acest lucru este recunoscut de Comisia de la Veneția. Cheia este însă de a se asigura garanțiile corespunzătoare în termeni de transparență, control și echilibru, chiar și în cazurile în care decizia finală se ia la nivel politic”, sunt de p[rere speciali;tii de la Bruxelles.

Recomandarea acestora este punerea în practică a unui sistem robust și independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare și transparente, cu sprijinul Comisiei de la Veneția”.

VEZI AICI RAPORTUL MCV INTEGRAL

Citește și "Raportul MCV privind justiția din România, PUBLICAT de Comisia Europeană: Documentul indică progrese importante și un caracter ireversibil al reformelor"