Legea Medierii va intra în vigoare de la 1 februarie, obligându-i pe toți cei care vor să ajungă în fața judecătorilor să facă întâi o vizită la mediator.
Printre conflictele care vor aduce părțile în mod obligatoriu la masa medierii se numără disputele comerciale cu mize mici, desfacerea căsătoriei, succesiuni și partaje, neînțelegeri privind terenuri, construcții sau locuințe, malpraxis, cât și infracțiuni mai grave, de natură penală, precum loviri, distrugeri și cazuri de viol.
Ședința de informare, în prezența mediatorului, este una gratuită, iar dacă acesta va elibera un certificat, acțiunea penală poate fi continuată dacă așa doresc părțile implicate.
Însă, în cazul în care părțile doresc să continue medierea și să soluționeze conflictul, acestea vor negocia onorariul cu mediatorul, un onorariu care trebuie să fie rezonabil și să țină cont de natura și de obiectul conflictului.
În plus, mediatorul este obligat să păstreze confidenţialitatea discuţiilor, fără să încerce să impună sau să sugereze soluţii la problema părţilor aflate în conflict. În cazul în care mediatorul încalcă normele prevăzute de Regulamentul de organizare, el poate să răspundă disciplinar, material sau chiar penal, explică reprezentanţii Consiliului de Mediere.
„Sunt persoane care nu vor să formuleze plângeri la instanţă, pe motiv că nu doresc să se expună public. Vreau să se înţeleagă un lucru: partea vătămată nu este obligată să renunţe la plângeri, ci cetăţeanului i se solicită să informeze cu privire la o altă modalitate de rezolvare a conflictului. O rezolvare care aparţine persoanelor implicate, nimănui altcuiva. Rolul mediatotului este de a ajuta părţile implicate să comunice între ele şi de a le sprijini în găsirea unei soluţii care aparţine în mod exclusiv acestora“, a declarat pentru „Adevărul“, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Mediere, Gabriela Gyongy Mihuţ, scrie Adevărul.
În ceea ce priveşte durata procesului de mediere, el se poate derula în funcţie de complexitatea şi de gravitatea cauzei într-o sedinţă sau în maximum trei.