Legea dării în plată, întoarsă în Parlament: Președintele Klaus Iohannis a respins proiectul de lege

Legea dării în plată, întoarsă în Parlament: Președintele Klaus Iohannis a respins proiectul de lege

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, vineri, spre reexaminare, Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.

Legea inițată de deputatul PNL Daniel Zamfir prevede că persoana care a contractat un credit ipotecar îl poate stinge dând dreptul de proprietate asupra imobilului ipotecat către creditor, fără a mai plăti ceva.

Legea prevede și condițiiile ce trebuie întrunite. Astfel, între părți trebuie să existe un contract de credit, iar bunul oferit în plată este un bun imobil ipotecat în favoarea creditorului în vederea garantării executării obligațiilor asumate prin contractul de credit.

Conform președinției, aplicarea acestui concept în legătură cu instituția creditului ipotecar este binevenită, însă trebuie să aibă în vedere adaptarea instituției dării în plată la specificul acestui tip de contract, care este unul pe termen lung, ceea ce ar asigura premisele unor raporturi de creditare bazate pe sustenabilitate în evaluarea valorilor economice.

Așadar, darea în plată trebuie legiferată astfel încât să preîntâmpine sau să diminueze hazardul moral în relația dintre creditor și debitor, într-un context contractual în care comportamentele economice ale acestora să fie ghidate de principiul responsabilității în privința drepturilor și obligațiilor lor legitime, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Pe de altă parte, arată Administrația, reglementarea raporturilor contractuale dintre debitorii aflați în imposibilitatea de a-și achita creditele ipotecare pentru achiziționarea de locuințe și creditorii acestora răspunde, totodată, unei problematici care are și profunde conotații sociale și pentru care soluțiile legislative trebuie să ofere celor aflați într-o asemenea situație predictibilitate și securitate juridică.

„Din aceste perspective, considerăm că actele normative în materie trebuie să fie clare și lipsite de orice echivoc, doar astfel putând fi realizat scopul avut în vedere de legiuitor.
Or, prin instituirea unor proceduri menite să deroge de la Codul de procedură civilă, prin derogarea cvasi-generală de la Codul civil, prin absența unor prevederi exprese de corelare cu alte acte normative incidente, precum și prin utilizarea unei terminologii neclare, Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, în forma transmisă la promulgare, poate genera dificultăți în aplicare și o practică judiciară neunitară. Astfel, deși instituie o soluție simplă și aparent tentantă de stingere a obligațiilor asumate prin credite, în realitate o asemenea reglementare ar putea antrena pentru beneficiarii acestei legi probleme atât în valorificarea drepturilor lor legitime, cât și în raporturile lor juridice cu alte persoane”, consideră echipa lui Iohannis.

Iohannis consideră că în acest context se impune consultarea Consiliului Superior al Magistraturii, precum și a Guvernului în vederea formulării de către acesta a unui punct de vedere în privința implicațiilor economice și bugetare ale legii.

Vezi AICI comunicatul integral al Administrației Prezidențiale
.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:53 - Tomac (PMP): România traversează o criză politică fără precedent și absolut jenantă, din cauza partidelor de la guvernare, care fac orice pentru a se menține la putere (VIDEO)
20:38 - Orban: CCR probabil a anulat alegerile pentru că în turul 2 nu au ajuns candidații PSD-PNL / Candidatul garantat Ciolacu și Iohannis sigur va pierde / Nicușor Dan, o candidatură serioasă / Antonescu poate să fie sigur că e candidatul UDMR (VIDEO)
19:59 - Bolojan, replică pentru Lasconi: Nu poți demola pe cineva anticipat. Eu am încercat în toţi aceşti ani să nu înjur gratuit pe cineva şi după aia să îi cer a doua zi să mă susţină
19:38 - Turistă izbită de o sanie pe pârtia din Buşteni. Victima, rănită la coloană, a fost preluată de un elicopter (VIDEO)
19:16 - Nicușor Dan, în dezacord cu Antonescu, Bolojan şi Kelemen: Mai important decât urgentarea prezidențialelor e să lămurim de ce au fost anulate alegerile. Dacă nu apar elemente noi, Georgescu are șanse la CEDO
18:51 - David Popovici, criticat de un profesor de economie pentru că și-a cumpărat o mașină de 150.000 de euro: „Mulți ca el au ajuns pe drumuri în final. De aia e importantă educația economică”
18:31 - Mangalia: Bărbat de 64 de ani, mort după o bătaie la clubul pensionarilor
18:12 - Paleologu: „Ar fi culmea ca Marcel Ciolacu să candideze din nou la prezidențiale” / Ce spune profesorul despre „scenariul catastrofal, care arată că partidele persistă în prostia lor” (VIDEO)
17:47 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț”, am fi ajuns la 11-12% deficit bugetar, ceea ce ar fi însemnat pentru România intrarea în incapacitate de plată
17:28 - Lasconi: Crin Antonescu e o marionetă într-un joc pentru păstrarea puterii / Celor din PSD și PNL le e frică de democrație, sunt depășiți complet de guvernare și sunt rupți de realitate, de nevoile cetățenilor