Legea care va limita drastic marjele maxime ale dobânzilor la creditele acordate de IFN-uri

Publicat: 28 03. 2024, 00:02
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Dobânzilor pentru creditele acordate de către instituțiile financiare non-bancare (IFN) ar urma să fie plafonate, potrivit unui proiect de lege adoptat în Parlament și trimis spre promulgare.

Dobânzile practicate de IFN-uri ar urma să fie drastic plafonate

Proiectul de lege ar reduce drastic dobânzile practicate de IFN-uri la creditele de consum, lăsând portițe pentru ca debitorii să ceară renegocierea contractelor astfel încât la finalul perioadei de creditare să nu plătească mai mult decât dublul sumei împrumutate, potrivit ziare.com.

Legea a fost inițiată în contextul în care sunt IFN-uri care practică dobânzi și de 60 000 la sută, media dobânzilor fiind de 7-800%.

Parlamentarii USR au criticat problema lacunei lăsate de limitarea dobânzilor. Potrivit parlamentarilor USR, odată limitate IFN-urile, acestea nu se vor conforma imediat noii legi sau vor bloca complet accesul persoanelor la creditare.

„Proiectul acesta pleacă de la premisa că dacă plafonează statul dobânda la IFN-uri pentru creditare, atunci, deodată, acea creditare se va întâmpla la dobânzi mai mici. E fals, nu se va mai întâmpla deloc. Tot ce va face această lege e că va împinge lumea către cămătărie. Nu înțeleg care e rațiunea acestei legi, leacul să fie mai rău decât boala. Nu cred că vă doriți să împrumute oamenii de la cămătari. Vreți ca IFN-urile să dea credite cu rate mari pe termen scurt. Va face mai rău persoanelor pe care le ajutați”, a declarat Claudiu Năsui, economist și Deputat în Comisia pentru buget, finanțe și bănci din partea USR.

Alin Iacob, preşedinte al Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, a pledat, potrivit TVR Info pentru un prag al plafonărilor care să nu creeze riscuri mai mari pentru îndatorați, legea fiind considerată în general binevenită de către analiștii economici: „Și noi ne-am gândit să nu mergem cu un plafon foarte jos care i-ar fi aruncat pe oameni în ghearele cămătarilor ilegali. Haideți să fim corecți, cineva care împrumuta 10 000 de lei și cerea înapoi după un an 70 000 de lei ar fi putut fi ușor categorisit tot cămătar, dar legal, denumit IFN. Noi dețineam recordul european de dobândă anuală de aproape 70 000 la sută.”