Legătura dintre vaccinul de la AstraZeneca și tromboze, confirmată de un oficial EMA. Încă nu se cunoaște ce provoacă această reacție, spune Marco Cavaleri
Un oficial din Agenția Europeană a Medicamentului a confirmat o legătură între vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca și tromboze. Conform precizărilor făcute de Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei de vaccinare a EMA, „acum putem să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul”, transmite El Mundo.
Un oficial EMA a confirmat că există o legătură între vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca și tromboze
Marco Cavaleri a vorbit despre această situație pentru publicația italiană Il messagero, unde a declarat că încă nu se cunoaște „ce provoacă această reacție”.
„Încă nu știm. În următoarele ore vom spune că există o legătură, dar încă trebuie să înțelegem cum se petrece”, a adăugat oficialul EMA.
Majoritatea statelor europene suspendaseră temporar vaccinarea cu serul anti-COVID-19 de la AstraZeneca – care în finalul lunii martie și-a schimbat denumirea comercială. Decizia a fost luată pe fondul suspiciunilor legate de apariția unor evenimente trombotice la persoane care fuseseră injecate cu doze din acest vaccin.
Cu toate acestea, cele mai multe dintre ele au revenit asupra deciziei și au reluat utilizarea vaccinului, dat fiindcă, în 18 martie, EMA a dat un verdict pozitiv și a afirmat că beneficiile administrării depășesc riscurile asociate. Chiar și așa, forul european menționa că va continua să analizeze situația pentru a elimina orice fel de suspiciune.
Discuțiile legate de vaccinarea cu produsul AstraZeneca nu s-au oprit nici după verdictul dat de EMA. În debutul lunii aprilie, autoritățile olandeze anunțau că suspendă temporar utilizarea acestui vaccin în cazul persoanelor cu vârste mai mici de 60 de ani, ca măsură de precauție. Măsura era anunțată în urma unui raport efectuat de comitetul consultativ din Țările de Jos, raport care arăta că în jur de cinci femei din țară au dezvoltat cheaguri de sânge după ce le-a fost administrat acest ser.Autoritățile olandeze au mai menționat că vor reevalua decizia după ce vor primi noi vești din partea EMA.
Agenția britanică de resort a declarat recent că a identificat 30 de cazuri rare de cheaguri de sânge în rândul celor 18 milioane de persoane vaccinate cu serul de la AstraZeneca până la final de martie.