Legătura dintre temperatura din locuință și starea de sănătate
Unul dintre subiectele momentului este reprezentat de prețurile energiei, mai ales în prag de iarnă, când este necesară încălzirea locuințelor. Cei care au apartamente sau case dotate cu centrală termică pe gaze naturale au primit de curând o veste bună: prețul energiei de acest tip este plafonat prin politică de stat în lunile următoare, indiferent de consum, pentru orice consumator casnic.
Există plafonări de preț și la curentul electric, însă este greu de crezut că cei care utilizează centrale termice pe bază de curent electric se pot încadra în nivelul maxim de consum pentru care se aplică aceste prețuri speciale. Pentru ofertă furnizare gaze naturale și ofertă furnizare curent electric, prețurile se pot compara online la furnizorii acreditați de ANRE. Online se pot găsi ușor inclusiv condițiile de plafonare și nivelurile de prețuri actualizate.
Dincolo de aceste costuri ale energiei, intervine însă o altă discuție: care este temperatura ideală în locuință în sezonul rece? Termostatul aferent centralei termice poate fi setat la diverse valori, în funcție de preferințele fiecărui utilizator. Specialiștii în energie atrag însă atenția că, atunci când temperatura de afară scade puternic, a ridica temperatura din interior este o atitudine greșită, lipsită de eficiență: cu cât în casă este mai cald, cu atât energia termică se va pierde mai rapid în exterior.
Dincolo de partea legată de buget a deciziei cu privire la temperatura setată în casă pe timpul iernii, trebuie avută în vedere și o altă chestiune foarte relevantă: există o legătură clară între temperatura din locuință și starea de sănătate a oamenilor. În mod neașteptat, nu frigul este cel mai mare pericol în foarte multe dintre case. Din dorința unui confort sporit, oamenii au tendința să exagereze atunci când setează temperatura din interior, iar nivelul ridicat de căldură afectează negativ sănătatea!
Pe perioada iernii, atunci când oamenii se află în casă, păstrarea termostatului în jurul valorii de 20 de grade Celsius este recomandă. De altfel, temperatura normală este undeva între 18 și 21 de grade Celsius. Temperaturile de peste 24 de grade Celsius pot determina chiar riscuri cardiovasculare, la fel ca temperaturile extrem de scăzute, de sub 12 grade Celsius. Cei care consideră dificil să se obișnuiască rapid cu temperaturi de 18 – 20 de grade Celsius în locuință pot seta termostatul inițial la 22 de grade, urmând să scadă nivelul la fiecare câteva zile, eventual pe măsură ce scade și temperatura de afară.
Inclusiv Organizația Mondială a Sănătății menționează că un adult sănătos, îmbrăcat corespunzător, ar trebui să se simtă confortabil într-o cameră la aproximativ 18 grade Celsius. Dacă există probleme respiratorii sau alergii, temperatura nu trebuie să scadă sub 16 grade Celsius. De valori mai ridicate ale temperaturii trebuie să beneficieze persoanele cu dizabilități, vârstnici și copiii – cel puțin 20 de grade Celsius.
Corpul uman are capacitatea de a-și regla temperatura optimă în condiții normale, iar genetic suntem programați să ne adaptăm la temperaturile variabile în funcție de anotimp. Copiii își reglează și mai ușor temperatura corporală, fără să consume multă energie, astfel că nu ar trebui îmbrăcați excesiv.
Evident, temperaturile scăzute sunt asociate cu răceală, gripă, boli de plămâni și alte afecțiuni legate de scăderea imunității. Însă temperaturile prea ridicate acasă pot afecta organismul în mod negativ, mai ales atunci când ieșim afară și ne este dificil să ne acomodăm cu frigul din exterior. În baie, temperatura trebuie să fie mai mare decât în dormitor. În timpul nopții, o temperatură în jur de 18-19 grade Celsius poate fi foarte bună pentru un somn liniștit.
Dacă temperatura din cameră este prea ridicată, chiar și copiii și bebelușii au de suferit, pot deveni agitați și irascibili, pot avea insomnii, se pot deshidrata, scăzându-le imunitatea. Un alt sfat practic: aerisirea locuinței de mai multe ori pe zi, inclusiv iarna, este absolut necesară şi indicată din punct de vedere medical.