Obiceiurile alimentare au o strânsă legătură cu starea noastră psihică, iar specialiștii susțin că aliemntele pe care le consumăm pot duce la un dezechilibru emoțional.
Nutriționiștii avertizează că alimentația ne poate schimba starea de spirit, iar produsele pe care le consumăm pot crește sau diminua nivelul de energie din corp.
„Este important să înțelegem că alimentele pe care le consumăm au capacitatea de a ne schimba starea de spirit. O persoană care are un regim alimentar sănătos, echilibrat, va fi automat mai fericită. Și nu este greu de înțeles de ce se întâmplă acest lucru. Dacă vom mânca seara, înainte de culcare, carne de porc, organismul nostru va lupta toată noaptea să proceseze aceste alimente. Astfel, își va concentra multă energie pe acest proces și a doua zi ne vom simți obosiți, epuizați, chiar dacă am dormit opt ore”, a explicat nutriționistul Andreea Pavel.
Una dintre cele mai răspândite probleme de alimentație este obezitatea, iar lupta cu kilogramele în plus este o provocare pentru o mare parte din populație, potrivit Adevărul.ro.
„Există o strânsă legătură între alimentație și stările de depresie, de anxietate. În primul rând, o persoana supraponderală se poate simți marginalizată, nu se simte bine în propriul corp. Acesta este principalul aspect care contribuie la apariția anxietății, a depresiei. De multe ori, persoanele supraponderale, care suferă de obezitate, sunt marginalizate. Totodată, nu se pot îmbrăca așa cum își doresc, nu se pot afișa în public așa cum își doresc. Astfel, se pierde această luptă cu kilogramele în plus și aceste persoane intră în depresie. Practic, ajung să se complacă în această situație, crezând că nu mai pot face nimic”, a precizat nutriționistul.
Potrivit psihologilor, multe persoane care se luptă cu obezitatea se confruntă, într-un moment dat, și cu depresia. Această tendință este mai des întâlnită în rândul tinerilor, conform specialiștilor.
„Dacă ar fi să vorbim despre o categorie de risc, putem menționa copiii. Este cunoscut faptul că bullyingul a luat amploare în școli și că elevii care sunt supraponderali sau se confruntă cu obezitatea sunt, de multe ori, marginalizați. Simplu fapt că nu pot fi implicați în activități sportive sau că ceilalți îi văd incapabili să practice anumite sporturi poate afecta foarte mult starea de spirit. Cu timpul, toate aceste lucruri mici se pot transforma în depresie. Părinții trebuie să joace un rol important și să înțeleagă că alimentația nepotrivită nu afectează doar sănătatea fizică, dacă acest lucru nu ar fi suficient. Copiii trebuie implicați în activități sportive, în activități în aer liber”, a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.