Le Monde spune povestea imigranților asiatici care muncesc în România. „Încă nu am reușit să trimit bani familiei mele”

Le Monde spune povestea imigranților asiatici care muncesc în România. „Încă nu am reușit să trimit bani familiei mele”
Sursa foto simbol: Pixabay

Multă vreme închisă oricărei forme de imigrație, România, la fel ca majoritatea țărilor din centrul și estul Europei, s-a deschis către străini, sub presiunea angajatorilor care se plâng de lipsa forței de muncă. S-a ajuns aici după ce milioane de români au plecat în state din UE, după aderarea din 2007. Acum sunt peste 120.000 de străini non-europeni care locuiesc în România, iar Le Monde a stat de vorbă cu câțiva dintre ei, pentru a le afla starea de spirit și ce gândesc despre România.

Problemele migranților asiatici sosiți în România

„Am venit aici acum șase luni ca să lucrez pentru Glovo”, a spus Naresh Chaudhary, un nepalez în vârstă de 38 de ani. Lucrează în București și împarte o cameră de cămin muncitoresc cu alți trei nepalezi. El spune că primește de două ori mai mulți bani decât în Nepal și că a ajuns în România „mulțumită unei agenții de recrutare”.

Alături de el, Sherpa Pemba, un nepalez de 32 de ani, recunoaște că nu a auzit niciodată de România înainte de a veni aici. Spune că „românii sunt drăguți”, dar e dezamăgit de condițiile de muncă de aici: lucrează peste 11 ore pe zi, dar tot nu reușește să atingă nivelul minim de livrări cerut de angajator.

„Încă nu am reușit să trimit bani familiei mele”, s-a plâns Sherpa Pemba, în ciuda contractului care îi garanta un salariu lunar de 550 de euro.

Mulți dintre migranții asiatici ajunși în România fug în vestul Europei

Majoritatea migranților asiatici nu vor să se stabilească în România cu familiile lor, ci să plece în vestul Europei.

„Am pierdut o mulțime de srilankezi și vietnamezi, care au preferat să plece ilegal, mai ales în Portugalia”, s-a plâns șeful unui grup de restaurante de lux din București.

În schimb, Sam Fernando (30 de ani), venit din Sri Lanka în 2019 pentru a lucra ca barman, e acum mecanic auto, câștigă până la 4.000 de lei pe lună și a început să meargă la pescuit cu colegii săi vorbitori de română, o limbă pe care începe să o învețe. În plus, el și-a convins alți doi concetățeni să-l urmeze.

„Sigur că sunt țări în care poți să câștigi mai bine, dar îmi place aici”, a afirmat tânărul.

Unul dintre concetățenii pe care i-a convins să vină în România cântă în timpul liber și are o trupă numită „RO94” – de la „România” și codul telefonic al țării sale, Sri Lanka (+94). În toamna anului trecut, formația a susținut primul concert de muzică srilankază din istoria României.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`