Spaţiul public a explodat în această săptămână odată cu statistică oferită de Inspecţia Judiciară în care se arată că peste 60% din magistraţi au dosare înregistrate la DNA. Procurorul general Augustin Lazăr numeşte tot acest scandal drept „o manipulare pentru persoane care sunt de condiţie intelectuală foarte modestă”, arătând că cifra este una normală având în vedere că procurorii sunt obligaţi să deschidă anchete în urma fiecărei plângeri primite.
Mai mult, procurorul general arată că dacă se va face o astfel de statistică şi la nivelul Ministerului Public se va descoperită o statistică şi mai îngrijorătoare deoarece odată cu deschiderea din sistemul judiciar numeroşi inculptaţi au recurs la plângeri penale împotriva procurorului şi a poliţistului din dosar.
„Se face caz şi se manipulează foarte mult o cifră, care a fost cerută de Inspecţia Judiciară Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu mai multe mii de procurori şi judecători, care pasămite ar fi avut dosare la DNA. Ei bine, o să vedeţi că în urma verificărilor pe care le-am făcut noi în Ministerul Public, o să venim cu o cifră mai mare de judecători şi de procurori, care pasămite au avut dosare în Ministerul Public. Ce sunt acestea, de fapt? Din păcate, în ultimii ani, toţi inculpaţii şi-au însuşit foarte bine dreptul lor de a avea acces la justiţie. Nici un inculpat nu a ezitat să depună plângere împotriva poliţistului care a înregistrat dosarul penal, a procurorului care a exercitat acţiunea penală şi a judecătorului sau judecătorilor, pentru că în complet sunt mai mulţi judecători, care pasămite în mod abuziv i-au condamnat”, a declarat Augustin Lazăr la RFI.
„Şi aşa avem noi mii de dosare, în baza liberului acces la justiţie, care este înţeles în această manieră penibilă de anumite persoane. Noi trebuie să facem o anchetă efectivă la fiecare denunţ pe care astfel de persoane îl fac şi iată cum se manipulează o statistică, arătând că acele mii de judecători şi procurori ar fi fost ţinuţi, pentru a fi şantajaţi la momentul oportun, de cine, de DNA, care de asta ar fi obţinut atâtea condamnări. Ei bine, este o manipulare pentru persoane care sunt de condiţie intelectuală foarte modestă, presupun”, conchide Augustin Lazăr.