Laura Codruța Kovesi, solicitată să investigheze modul în care Ursula von der Leyen a negociat achizițiile de vaccinuri anti-COVID: „E afacerea secolului”

Laura Codruța Kovesi, solicitată să investigheze modul în care Ursula von der Leyen a negociat achizițiile de vaccinuri anti-COVID: „E afacerea secolului
Inquam Photos / Octav Ganea

Suspiciunile cu privire la achiziția de vaccinuri anti-COVID-19, la nivelul UE, se întețesc. Numărul și prețul dozelor ridică semne de întrebare, iar contractele secrete încheiate din banii cetățenilor europeni accentuează neîncrederea în instituțiile de la Bruxelles. Astfel, partidul AUR a solicitat Parchetului European, în special procurorului-șef, Laura Codruța Kovesi, să demareze investigarea modului în care Comisia Europeană a făcut achizițiile.

„Achiziția acestor vaccinuri este afacerea secolului sau, poate chiar a mileniului. Sunt în joc foarte multe miliarde euro din banii contribuabililor europeni. Suntem cu toții îndreptățiți să aflăm cum au fost negociate aceste contracte, care sunt legăturile familiei von der Leyen cu Big Pharma, de ce au fost secretizate contractele”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

Acuzații grave la adresa Comisiei Europene, condusă de către Ursula von der Leyen

Numeroase anchete au apărut în presa internațională, dar și în cea locală, cu privire la achiziția serurilor anti-COVID-19. În aprilie 2021, New York Times a titrat „Cum a finalizat Europa înțelegerea pentru vaccinul Pfizer și SMS și apeluri telefonice”. Spiegel a notat, de asemenea, că instituția de la Bruxelles, Comisia Europeană, „șterge masiv e-mailuri, iar sms-urile și chat-urile nici măcar nu sunt arhivate – pentru că sunt de scurtă durată”. Jurnalistul român Adrian Onciu a relatat, de asemenea, faptul că soțul liderului Comisiei, Heiko von der Leyen, a jucat un rol-cheie în achiziția de vaccinuri, pentru sume colosale.

Scandalul de corupție este în plină floare, iar Florin Cîțu, premierul demis, încă nu a explicat clar de ce Guvernul României s-a înțeles cu Comisia Europeană pentru achiziționarea de 120 de milioane de doze ser anti-COVID-19, în condițiile în care țara noastră are o populație de 19 milioane de locuitori. Potrivit informațiilor publice, Comisia Europeană a negociat cu companiile farmaceutice în numele tuturor statelor membre UE.

Și DNA este implicată în „afacerea vaccinurilor”. Marți, 23 noiembrie, a fost termenul limită pentru Ministerul de Finanțe, pentru a preda documentele utilizate pentru achizițiile serurilor.

Contractele încheiate de Comisia Europeană cu marile companii farmaceutice, secretizate

În urmă cu o săptămână, liderii AUR și europarlamentarul Cristian Terheș au prezentat contractele secretizate ale Comisiei Europene, încheiate cu marile companii farmaceutice.

„Ia întrebați parlamentarii dacă aveți acces la contractele de vaccinare. Eu am cerut, ca europarlamentar, să îmi pună la dispoziție toate contractele. Am primit răspuns de la Ministerul Sănătății: Statele române trebuie să mențină confidențialitatea contractelor, deci nu vi le pot da.

Oamenii sunt chemați să voteze în orb. Așa am votat și în UE, eu am votat împotrivă, de principiu. Într-o astfel de chestiune atât de importantă să ajungem în situația în care deputații din camera decizională să voteze un proiect de lege pe contracte… Pe banii cui au fost votate vaccinurile? Pe banii românilor? Nu e normal să știe?”, a declarat Terheș.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)