Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a anunțat, prezentă la bilanțul Poliției Române, că peste 5100 de dosare sunt în acest moment în lucru la DNA.
„Sunt un reprezentat al unei institutii in care lucreaza 190 politisti. Acesti politisti au un rol esential in activitatea DNA intrucat lucreaza direct cu procurorii si in mod nemijlocit. In 2014 am inregistrat peste 4.900 de dosare penale si azi dimineata aveam in lucru peste 5.100 de dosare penale care sunt repartizate unui numar de 86 de procurori. Avem in jur de 110 procurori in DNA, dar 25 dintre ei participa in sedintele de judecata. Deci vedeti o incarcatura foarte mare de dosare repartizate unui numar mic de procurori. De aceea, rolul pe care il au politistii judiciari in cadrul DNA este extrem de important”, a precizat Kovesi la bilantul activitatii Politiei Romane, citată de Agerpres.
Kovesi a subliniat importanța aportului adus de polițiști luptei anticorupție.
„Cred ca sustenabilitatea luptei anticoruptie ar fi mult ingreunata daca nu am avea aportul acestor politisti. (…) Pot spune ca in anul 2014 colaborarea dintre DNA si Politia Romana a fost mult mai intensa si mai buna decat anii anteriori. Numarul informarilor, al sesizarilor, al dosarelor declinate de la dvs. catre DNA a fost mult mai mare si in acelasi timp am remarcat si o calitate mai buna a acestor sesizari.(…)”, a declarat procurorul sef al DNA.
Procuroul-șef al DNA a afirmat că DNA și IGPR au avut ca prioritate, în 2014, „curățarea sistemului”
„Cred ca este pacat atunci cand apar situatii de incorectitudine, neprofesionalism sau coruptie, institutia sa fie blamata din cauza unuia sau mai multor angajati. As vrea sa apreciez sprijinul pe care l-am primit in cauze in care am investigat politisti si e bine ca ambele institutii am dorit sa ne facem curatenie. Si DNA a avut procurori care au fost arestati pentru fapte de coruptie, au fost si politisti care au fost arestati pentru fapte de coruptie, dar e important ca aceste cazuri au fost identificate si cred ca se impune sa analizam cu mare atentie cauzele ce favorizeaza aparitia acestui fenomen, dar si vulnerabilitatile”, a mai spus Kovesi.
Totodată, aceasta a menționat că numărul plângerilor și al denunțurilor a crescut cu circa 50% față de anii anteriori:
„(…) Daca atunci ne bazam foarte mult pe sesizari primite de la institutii publice sau servicii de informatii, in 2014 peste 80% din dosarele DNA au fost deschise in urma sesizarilor venite de la cetateni, institutii private, altele decat cele de informatii. Cred ca impreuna trebuie sa continuam si sa ne exercitam profesia in asa fel incat aceste asteptari sa nu fie inselate. Din partea DNA veti avea tot sprijinul, suntem deschisi la colaborarea cu toate institutiile, in special cu Politia Romana, va asigur de tot sprijinul nostru in ceea ce faceti”, a mai spus Codruta Kovesi.