Laura Codruța Kovesi, în Bulgaria: EPPO nu este o instituție externă, ci una în slujba cetățenilor. Toată lumea e egală în fața legii și nu vom face deosebire între cei pe care îi cercetăm
Parchetul European nu este o instituție externă, ci una care funcționează în serviciul cetățenilor UE, a declarat Laura Codruța Kovesi, vineri, la Sofia. Procurorul-șef european s-a aflat în ultimele două zile în Bulgaria, unde a efectuat prima sa vizită în străinătate de la startul activității EPPO.
Laura Codruța Kovesi (EPPO) a efectuat o vizită în Bulgaria
„Am un mesaj simplu pentru bulgari. Parchetul European nu este o instituție externă, ci este o instituție în slujba cetățenilor. Suntem aici pentru voi și vom munci pentru a vă câștiga încrederea. Avem suficiente mecanisme bune pentru a controla și asigura independența procurorilor. Toată lumea este egalăîn fața legii și nu vom face deosebire între cei pe care îi cercetăm”, a declarat Laura Codruța Kovesi, conform mesajului postat vineri pe Facebookde reprezentanța Comisiei Europene în Bulgaria.
Vizita efectuată la Sofia de procurorul-șef european vine în contextul în care, până în prezent, autoritățile bulgare au selectat doar patru candidați pentru cele 10 posturi de procurori europeni la care are dreptul. Candidații pentru celelalte șase poziții au fost respinși de Colegiul EPPO în 7 aprilie fiindcă nu îndeplineau criteriile de eligibilitate, potrivit Agerpres.
EPPO a menționat că Laura Codruța Kovesi s-a întâlnit cu Camera Procurorilor a Consiliului Judiciar Suprem, care a anunțat că miercuri va lansa o nouă procedură de selecție. Procurorul-șef european a explicat că noii procurori nominalizați trebuie să fie independenți și experimentați în combaterea corupției, spălarea banilor și alte infracțiuni aflate sub jurisdicția Parchetului European.
Lansatoficial în 1 iunie, EPPO are sediul la Luxemburg și își propune să combată utilizarea frauduloasă a fondurilor UE. Parchetul s-a alăturat astfel celorlalte instrumente din „Liga Justiției”, constelația de instituții transnaționale care veghează la respectarea legii în Europa.
Comisia Europeană a explicat că EPPO„va consolida protecția bugetului UE”, urmând să observe inclusiv NextGenerationEU, planul european de redresare economică în valoare de 750 de miliarde de euro,un pachet fără precedent de granturi și împrumuturi care va ajuta statele UE să depășească recesiunea provocată de criza COVID-19.
Vera Jorouva, vicepreședintă a Comisiei Europene pentru valori și transparență, spunea că EPPO este „un organism unic” care vine să completeze mecanismele pentrucombaterea fraudelor la nivelul UE. La rândul său, Executivul comunitar nota că lansarea instituției „deschide un nou capitol în lupta cu infracționalitatea transfrontalieră”.