Laura Codruța Kovesi a declarat că a făcut greșeli cât s-a aflat la conducerea DNA, căci nimeni nu-i perfect, dar protocolul secret cu SRI nu a fost una dintre ele. Aceasta a susținut, într-un interviu pentru Europa Liberă, că protocolul era necesar deoarece instituțiile publice trebuie să acționeze la fel ca infractorii – rapid și eficient.
”Nu sunt un om perfect, deși când deții o funcție așa de importantă, îți dorești să faci totul perfect. Pentru că tot ceea ce faci, faci cu oameni. Și nu există oameni perfecți. Sigur că am făcut și greșeli, dar niciodată nu am încălcat legea în mod intenționat. Poate că una dintre greșeli a fost că trebuia să comunic mai mult, să explic mai mult anumite lucruri. Poate că anumite măsuri trebuiau luate mai din timp.
Dacă mă întrebați de protocol, acela nu a fost o greșeală. A fost un instrument care era absolut necesar la acel moment. Lumea uită că, în 2009, niciun procuror din România nu putea să pună în aplicare o autorizație de interceptare. Erai obligat să transmiți acea autorizare la SRI, care fusese desemnat autoritate națională unică de intreceptare. Și tocmai pentru a exista un control riguros asupra acestei activități, s-a semnat acest protocol.
Pentru infractori e foarte ușor. Se întâlnesc într-o parcare, la un restaurant, pun la cale scheme de fraudare financiare, rețele întregi prin care fac trafic de droguri sau trafic de persoane. Contra acestor forme de lucru ale infractorilor, extrem de simple și de rapide, instituțiile publice trebuie să reacționeze la fel. Rapid și eficient. Și acest lucru nu se poate face decât lucrând împreună. Acesta a fost rostul semnării unor protocoale, a stabilirii unor reguli de lucru, dar care niciodată nu au fost deasupra legii”, a explicat Laura Codruța Kovesi, pentru Europa Liberă.
Kovesi a explicat și cât de dificilă a devenit lupta împotriva corupției de când Legile Justiției au fost modificate, iar presiunile asupra procurorilor au crescut: ”Să ne imaginăm ce se întâmplă dacă procurorii nu sunt independenți. Atunci când deschide un procuror o anchetă împotriva unei persoane care e coleg de partid cu ministrul Justiției sau cu ministrul de Interne, care, în mod obișnuit, sunt oameni politici, are el vreo garanție că va putea ancheta fără să suporte repercusiuni? Dacă nu ai o legislație eficientă, dacă sunt dezincriminări pentru faptele de corupție, dacă termenele de prescripție sunt reduse în așa fel încât să nu poți face anchetă, poți să spui că mai e eficiență în lupta cu corupția?”.