Laura Codruța Kovesi, despre decizia CEDO: Clarifică o chestiune de principiu legată de independența procurorilor și consolidează statutul tuturor magistraților din Europa
Laura Codruța Kovesi a avut, marți, o primă reacție după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză în procesul intentat după ce a fost revocată dela conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), prin decretul semnat de președintele Klaus Iohannis în urma unei decizii a Curții Constituționale. Fosta șefă a DNA a declarat, pentru biziday.ro, că decizia CEDO ”clarifică (…) o chestiune de principiu legată de independența procurorilor” și ”consolidează statutul tuturor magistraților din Europa”.
“Această decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) clarifică, în primul rând, o chestiune de principiu legată de independența procurorilor și, implicit, a sistemului judiciar”, a susținut fosta șefă a DNA.
Kovesi a precizat că decizia Curții Constituționale privind revocarea sa din funcție ”a atribuit o putere discreționară ministrului Justiției de a revoca un procuror cu funcție de conducere, fiind anulată în acest fel orice protecție a magistraților contra arbitrariului deciziilor politice, iar, pe de altă parte, a înlăturat posibilitatea atacării efective a unei decizii de revocare, deși aceasta afectează un drept fundamental al persoanei”.
Astfel, prin decizia pronunțată marți, CEDO ”a stabilit că existat o încălcare a dreptului la un proces echitabil”, subliniază Kovesi. Asta pentru că CCR ”a limitat posibilitatea de a ataca decizia de revocare în fața unei instanțe de judecată”.
Laura Codruța Kovesi mai precizează, în acest context, că deciziile CCR nu trebuie să aibă ca subiect persoane, ci doar principii, iar CEDOstabilește că punctele de vedere exprimate public cu privire la modificări legislative sau la independența justiției nu pot reprezenta un motiv pentru care un magistrat să fie sancționat.
”Această hotărâre a CEDO consolidează statutul tuturor magistraților din Europa și îi apără de ingerințe politice discreționare din partea reprezentanților altor puteri într-un moment în care independența celor care investighează corupția sau alte fapte grave este pusă sub semnul întrebării în mai multe locuri și în mai multe modalități”, a mai precizat Laura Codruța Kovesi.
De asemenea, fosta șefă a DNA, în prezent procuror-șef european, a explicat că nu a solicitat despăgubiri bănești în urma câștigării procesului pentru că nu își dorește ca eventualele compensații materiale să fie plătite din bugetul de stat.
”Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii ani! Sper ca această decizie să dea curaj magistraților români!”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.
Klaus Iohannis: Credibilitatea CCR este grav afectată
O reacție a venit, marți, și din partea președintelui Klaus Iohannis, care a susținut că, prin decizia CEDO, credibilitatea Curții Constituționale este grav afectată. Astfel, șeful statului a solicitat CCR să revizuiască de urgență decizia referitoare la revocarea Laurei Codurța Kovesi de la conducerea DNA.
”O asemenea decizie aCEDO, fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremației Constituției, nu poate rămâne fără consecințe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată. Curtea Constituțională face parte din ansamblul autorităților statului român și este obligată să respecte la rândul ei Constituția. Din această perspectivă, CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice”, a declarat Klaus Iohannis.
Ludovic Orban: Curtea Constituțională s-a compromis prin propriile decizii
La rândul său, premierul Ludovic Orban a declarat că decizia CEDO în cazul Kovesi este dovada compromiterii actualei Curți Constituționale de către PSD.
”Iată că însăși Curtea Constituțională s-a compromis, prin propriile decizii luate care încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Acest fapt afectează grav credibilitatea uneia dintre cele mai importante instituții ale statului român, iar de acest lucru se fac responsabili judecătorii CCR care au hotărât că pot decide în locul Președintelui României”, a afirmat Ludovic Orban.