”Laserul de la Măgurele” ZACE în cutii. ‘ȘAPA NU ESTE NIVELATĂ CONFORM STANDARDELOR’, iar sistemul de raze Gamma NU poate fi montat. A intervenit Comisia Europeană
Scandal pe platforma de la Măgurele. Proiectul mult-așteptatului laser, care ar pune România pe harta celor mai importante centre de cercetare din lume, s-a blocat.
Membrii consorțiului internațional care trebuiau să mondeze o parte din sistemul de raze Gamma susțin că românii au construit prost clădirea. Mai exact, „structura șapei nu este uniformă în adâncime. În anumite zone verificate, prezintă densități diferite” și au fost detectate „cavități mari după găurire”.
De asemenea, EuroGammaS a reclamat că materialul utilizat este de proastă calitate.
De cealaltă parte, românii se apără spunând că oate problemele invocate de rapoartele EuroGammaS sunt doar „speculații” și „alegații”.
„De aia ne aflăm în fața unui judecător, el va decide dacă sunt fondate sau nu. Noi susținem că ei de fapt nu s-au ținut de promisiune. Nu vreau să intru în detalii tehnice, deoarece nu vreau să influențez justiția. Vă spun însă că avem 100% dreptate. Avem teste și expertize care arată că clădirea a fost construită conform caietului de sarcini. Am două dulapuri pline cu acte în chestiunea Gamma. Nu sunt încă la instanță pentru că le vom folosi în funcție de cum vor decurge lucrurile. Contractul cu ei a fost obținut în urma unei licitații publice, care a avut un caiet de sarcini. Ei au cerut modificări după ce am terminat clădirea. Eu nu pot face modificări în afara caietului de sarcini”, a spus Nicolae Zamfir, director științific ELI-NP, pentru Recorder.
“Dacă eu cumpăr un pian – că asta e, o livrare de echipament -, le spun unde stau, le deschid apartamentul și gata. Nu poți să spui că montezi numai dacă dărâmi scara sau dărâmi ușa că nu intră sau «pune altă podea». Nu! Astea sunt condițiile, să monteze în condițiile date.”, a mai spus Nicolae Zamfir.
Această parte a proiectului se ridică la 67 de milioane de euro, din totalul de peste 300 de milioane alocate, din fonduri europene, pentru întregul proiect de la Măgurele. Exasperați de cum evoluează lucrurile, reprezentanții Comisiei Europene au chemat, recent, cele două părți la o întâlnire, ca să găsească o soluție de ieșire din impas și au avertizat că există riscul ca România să piardă o parte din banii europeni alocați pentru proiect. Nicolae Zamfir admite că oficialii de la Bruxelles i-au cerut să ia în calcul indicațiile consorțiului internațional, dar spune că nu poate remedia problemele care ar împiedica instalarea echipamentelor deoarece nu-l lasă caietul de sarcini.