Fermierii români atrag atenția că deși România are un milion de tone de lapte deficit, sunt aduse cantități mari de lapte din Polonia sau din Ungaria, comercializate la prețuri mici, ca urmare a subvențiilor și a facilităților de care beneficiază producătorii de lapte în aceste state.
Această situație a creat o criză pentru crescătorii de vaci de lapte din România, care se adaugă problemelor pe care le au deja fermierii ca urmare a cantităților mari de cereale aduse din Ucraina.
Ionuț Lupu, director al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci „HolsteinRo“, a explicat în emisiunea Politica zilei, moderată de Ioana Constantin, cum se explică diferența foarte mare între prețul laptelui crud, care pleacă de la poarta fabricii și ce văd românii în supermarketuri:
„Distribuția marjelor de profit pe fiecare verigă este inechitabilă. Dacă la fermier vorbim de marjă negativă -5% până la 5-7% în cele mai bune situații, la procesatori poate că lucrurile stau mai bine, dar în zona de retail sunt într-adevăr probleme serioase. Trebuie trase niște semnale. Nici în momentul de față nu este funcțional Observatorul Laptelui.
Suntem sub un asediu permanent. Dacă la finele anului trecut vorbeam de costuri de producție care duceau fermierul într-o zonă de confort, acum suntem în degringoladă totală. Vorbim de cantități foarte mari de lapte care vin din Ungaria și Polonia. Este clar că la nivelul ăsta fermierii români nu pot să reziste, deși în urmă cu câteva luni ministrul Daea făcea repetate solicitări către noi să înțelegem că va veni de curând un ajutor din partea ministerului, o subvenție de 73 de euro, în momentul de față nu avem un act normativ publicat în Monitorul Oficial. Suntem într-o veșnică promisiune”.