Laptele de migdală sau cel de vacă, care este mai sănătos? Ce recomandă specialiștii

Laptele de migdală sau cel de vacă, care este mai sănătos? Ce recomandă specialiștii
sursă foto: captură YT

Laptele de migdale a devenit o alternativă populară la laptele de vacă, dar este cu adevărat mai sănătos? Dieteticienii ne explică care sunt beneficiile și dezavantajele fiecărui tip de lapte.

Diferențele dintre cele două tipuri de lapte

Potrivit Elizabeth Shaw, un dietetician cunoscut din SUA, ingredientele și valorile nutriționale ale laptelui de migdale variază în funcție de marcă. În forma sa cea mai pură, laptele de migdale conține doar apă și migdale, fără zaharuri adăugate sau conservanți. Totuși, laptele de migdale nu oferă aceleași vitamine și minerale esențiale precum laptele de vacă, deoarece acesta nu conține vitaminele D, E, A și calciul.

În ceea ce privește conținutul de proteine și nutrienți, laptele de migdale nu se compară cu laptele de vacă sau cu alte alternative pe bază de plante, cum ar fi laptele de soia, potrivit adevărul.ro. 

„Laptele de migdale nu este echivalent cu laptele  (n.r de vacă) sau cu alte tipuri de lapte pe bază de plante, cum ar fi laptele de soia, atunci când vine vorba de proteine și de conținutul general de nutrienți”, a explicat dieteticianul.

În unele cazuri, producătorii de lapte de migdale își fortifică produsul cu vitamine și minerale sau, în unele cazuri, cu proteine, pentru a crește conținutul nutrițional.
„Atunci când se întâmplă acest lucru, se obține o sursă excelentă (adică peste 20% din valoarea zilnică) de calciu, vitamina D și vitamina E și, adesea, o sursă bună (adică peste 10% din valoarea zilnică) pentru alte substanțe nutritive, cum ar fi vitamina A”, mai spune dieteticiana.

Chiar și așa, spune specialista, laptele de migdale „nu se apropie de conținutul de proteine din laptele de vacă sau din laptele de soia”.

Beneficiile laptelui de migdale

Laptele de migdale fortificat, poate contribui la aportul de nutrienți esențiali, cum ar fi vitamina D, calciul și potasiul, fiind benefic pentru sănătatea oaselor.

„De exemplu, laptele de migdale fortificat, neîndulcit, este o modalitate excelentă de a vă crește aportul de nutrienți de interes pentru sănătate, pe care mulți dintre noi nu îi consumăm suficient, cum ar fi vitamina D, calciu și potasiu. Deficiențele de vitamina D și calciu au fost legate de o sănătate osoasă precară și pot duce la un risc crescut de fracturi, în special odată cu îmbătrânirea. Adăugarea laptelui de migdale îmbogățit în dietă poate ajuta la creșterea aportului zilnic și vă poate face chiar să adăugați ceva mai multe fibre în dieta dvs. dacă îl puneți într-un smoothie cu fructe și legume bogate în fibre”, explică Elizabeth Shaw pentru eatthis.com.

Totuși, acesta are și dezavantaje, pe care dieteticianul le-a explicat în detaliu.

„În plus, laptele de migdale nu este un schimb potrivit pentru copiii mici cu alergie la lactate. În timp ce mamele ar putea căuta o alternativă sigură pentru copiii lor (…), copiii au nevoie de un profil nutrițional cât mai asemănător cu cel al laptelui de vacă pentru o creștere și dezvoltare corespunzătoare. Laptele de migdale nu oferă o sursă bună de proteine, chiar dacă este îmbogățit. Alegerea unui lapte de soia sau de mazăre neîndulcit și fortificat în această situație este o alternativă mai bună”, precizează experta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`