Laptele de bivoliță, mai sănătos decât cel de vacă. Cu cât se vinde un litru

Laptele de bivoliță, mai sănătos decât cel de vacă. Cu cât se vinde un litru
Foto: Pixabay

Consumatorii au început să caute mai mult laptele de bivoliță decât cel de vaci, având cu 50% mai mult calciu.

Laptele de bivoliță, mai sănătos decât cel de vacă

Mai mult, nutriționiștii au transmis că acest produs conține o cantitate mare de proteine.

În urmă cu 30 de ani, bivolii erau foarte prezenți în gospodăriile din mai multe zone ale țării, însă acum au ajuns să fie pe cale de dispariție. Spre exemplu, în localitatea Suciu de Jos, judeţul Maramureş, numărul acestor animale a scăzut de la 600 la 60. Doar câteva familii din localitate se mai ocupă de creșterea lor. Un localnic a mărturisit că îngrijește bivolii de drag, însă mulți fermieri au ales să crească vaci pentru că este mai rentabil, scrie Observatornews, citat de Cancan.

Cu cât se vinde un litru de lapte de bivoliță

Unul dintre motivele pentru care creșterea vacilor este mai rentabilă decât cea a bivolilor îl constituie cantitatea de lapte pe care îl dau. O bivoliță dă maximum 10 litri, față de o vacă care dă până la 25 de litri.

Totodată, subvenția de la stat e mai mică.

„E rentabil, după pensia mică, mai adunăm ceva, cât de cât. Cât costă un litru de lapte? 4,50 la stat. La abonaţi 5,6 lei.”, a spus Anuca Nechita, localnică.

Pe de altă parte, în piețe și în magazine, produsele din lapte de bivoliță, precum mozzarela, smântână sau urdă, sunt rare, dar foarte cerute.

Un kilogram de mozarella din lapte de bivoliță costă 80 de lei, iar aceeași cantitate de urdă, burduf sau telemea este 60 de lei. Totodată, cei care își doresc un litru de lapte trebuie să scoată din buzunar 15 lei, iar pentru unul de smântână 50 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`