Lansat oficial, EPPO va veghea „cu ochi de vultur” la implementarea planului european de redresare economică. Laura Codruța Koveși: Ținta noastră, infracționalitatea economică și financiară

Publicat: 01 06. 2021, 16:42
foto: Facebook @ European Comission

Parchetul European și-a început oficial activitatea, marți, în timp util pentru a analiza atent cheltuirea sutelor de miliarde de euro din fondul european de redresare post-pandemică, iar cea care va conduce instituția nou-înființată, fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, a catalogat momentul drept unul „istoric”, potrivit France 24.

EPPO are sediul la Luxemburg și are misiunea de a combate utilizarea frauduloasă la fondurilor UE. Lansarea trebuia să aibă loc în finalul anului trecut, însă a fost amânată din cauza întârzierii cu care și-au nominalizat procurorii cele 22 de state membre participante. Chiar și la ora actuală, Slovenia și Finlanda încă nu au făcut cele două desemnări care le revin.

Parchetul European, lansat oficial. Laura Codruța Kovesi: Este un moment istoric

„Ținta noastră, infracționalitatea economică și financiară. Să fiți convinși, aceasta este cea mai comună amenințare pentru orice societate democratică”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Comisia Europeană a precizat că EPPO va ancheta infracțiuni precum spălarea de bani, corupția și evaziunea fiscală.

„Laura Kovesi a devenit primul Procuror-Șef UE. Alături de 22 de procurori europeni, unul pentru fiecare țară UE participantă, ea va investiga infracțiuni precum: spălarea de bani, corupția și evaziunea fiscală”, a scris Executivul comunitar, marți, pe Twitter.

Vera Jorouva, vicepreședintă a Comisiei Europene pentru valori și transparență, spune că EPPO este „un organism unic” care umple un gol în combaterea fraudelor la nivelul UE. La rândul său, Executivul comunitar notează că lansarea Parchetului „deschide un nou capitol în lupta cu infracționalitatea transfrontalieră”.

EPPO este cel mai nou instrument al „Ligii Justiției”, o constelație de instituții transnaționale creată pentru a veghea la respectarea legii în Europa. Cea mai cunoscută dintre acestea este Curtea Europeană de Justiție, care de asemenea are sediul în Luxemburg. Din același bloc mai fac parte instituții precum Eurojust, Europol și OLAF.

EPPOva veghea „cu ochi de vultur”implementarea planului european de redresare economică

Comisia Europeană a subliniat că instituția„va consolida protecția bugetului UE”.

„Va observa implementarea NextGenerationEU cu ochi de vultur pentru a se asigura că fondurile ajung la economia noastră și la cetățenii noștri”, mai spune Comisia.

Este vorba despre programul european de redresare economică de 750 de miliarde de euro, un pachet fără precedent de granturi și împrumuturi care va ajuta statele UE să depășească recesiunea provocată de criza COVID-19. Banii vor fi accesați pe baza planurilor naționale de recuperare și reziliență.

Comisia Europeană a anunțat, luni, că a primit și planul României. Ursula von der Leyen spune despre PNRR că „include reforme și investiții pentru a sprijini tranziția ecologică și digitală, dezvoltarea inteligentă, sănătatea și reziliența, precum și politici pentru următoarea generație”.