Lacul Herăstrău este plin de alge. Angajații primăriei sunt depășiți de situație

Lacul Herăstrău este plin de alge. Angajații primăriei sunt depășiți de situație
Sursa foto: captura video observatornews

Lacul Herăstrău este plin de alge. Două în ultimele două luni, ele s-au înmulțit foarte mult și produs un miros insuportabil. Angajații primăriei spun că sunt depășiți de situație pentru că au încercat de multe ori să curețe lacul, dar nu au reușit. Ei le cer reprezentanților Apelor Române să crească debitul apei din lac pentru ca algele să dispară.

Miros insuportabil la Lacul Herăstrău

Algele au împânzit totul în jurul lor. Mirosul de pe marginea lacului este foarte greu de suportat, iar apa nici măcar nu mai lucește pentru că s-a format o peliculă groasă și densă care seamănă cu vopseaua. Suprafața lacului este acoperită de mătasea broaștei care s-a prins până și de copacii de pe lac, conform observatornews.

Din această cauză, turiștii nici nu mai merg să viziteze Muzeul Satului, dar nici la terase nu vor să stea.

„A scăzut enorm numărul de vizitatori, cu peste 40%. Atâta timp cat nu avem vizitatori evident că ne afectează. Asta înseamnă că nu avem bani”, a declarat Rareş Dina, director administrativ Muzeul Satului.

Pentru că imaginea dezgustătoarea a lacului și mirosul insuportabil provocat de alge nu era suficient, în jurul acestuia se pot observa multe peturi, dar și șobolani care se plimbă nestingheriți.

Primăria Capitalei nu mai are soluții

Primăria Capitalei spune că nu mai are ce să facă pentru că operațiunile de curățare nu funcționează. Din cauza secetei și a caniculei, plantele s-au înmulțit și au cerut ajutor de la Apele Române.

„Randamentul acestor activități este deosebit de scăzut, viteza de reproducere a planctonului și a algelor fiind imposibil de contracarat”, a fost reacţia Administraţiei Lacuri şi Parcuri Bucureşti.

Dar, reprezentanții Apelor Române nu vor să intervină în acest caz.

„Soluţia ar fi curăţarea de alge a gratelor situate în amonte şi aval, ceea ce ar duce la diminuarea sau stoparea fenomenului. Atât lacul de acumulare, cât şi barajul sunt în administrarea ALPAB. Prin urmare, responsabilitatea revine exclusiv administratorului”, este răspunsul reprezentaților Apelor Române.

Specialiștii spun că algele ar putea dispărea dacă va ploua.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`