Lacul-fantomă din județul Gorj: Ceauru, lacul de 3.000 de hectare marcat şi acum pe harta României, nebunia comunistă de 3 miliarde de euro

Publicat: 30 09. 2015, 14:04
Foto: adevarul

Un lac fantomă și-a făcut apariția pe harta județului Gorj. Lacul Ceauru, cu o suprafață cât un oraș – 3.000 de hectare, nu există în realitate.

Eroarea datează de dinainte de 1989. Pe locul unei pășuni din comuna Bălești comuniștii au vrut să facă un lac de acumulare , al şaselea ca suprafaţă, după Lacul Bicaz, însă în ziua de azi această suprafaţă este de fapt o mare întindere de iarbă, tufişuri şi culturi de porumb. Megaproiectul a rămas la stadiul lăsat de comuniști înainte de 1989, potrivit adevărul.ro.

Proiectul pentru lacul de acumulare Ceauru a apărut în anul 1965. Scopul era ca apa din lac să ajute la răcirea turnurilor termocentralei Rovinari. Au fost alocate 3 miliarde de lei pentru realizarea proiectului, iar trei sate (Bălăceşti, Ceauru şi Şomăneşti) au fost strămutate, adică peste 2.000 de familii. Localnicii şi-au demolat singuri casele, pentru a mai recupera din materiale, şi au primit diverse sume de bani de la statul român, în funcţie de gospodărie, pentru a-şi putea construi alte locuinţe în satele învecinate. Apoi, constructorii şantierului au raportat că lucrările au fost finalizate. Lacul a fost marcat pe hărţi, însă în realitate banii s-au cheltuit pe altceva.

„A rămas doar digul de protecţie în interiorul căruia ar fi trebuit să fie apă. Niciodată nu a existat apă, decât la inundaţii, şi a crescut vegetaţie forestieră. După anul 1989, lucrurile s-au schimbat, în sensul că locuitorii strămutaţi atunci cu forţa, între 1965 şi 1966, şi-au revendicat terenurile şi o parte din pământul pe care trebuia să se afle lacul a fost retrocedat. Terenul este cultivat, dar au rămas nişte rigori, adică este teren extravilan, pentru că s-ar putea să se realizeze o amenajare hidro, dar este puţin probabil că acest lucru se va întâmpla. La construcţia lacului s-a mai lucrat până în anul 1972, pentru că s-a sperat că acesta va fi, până la urmă, construit, deşi finalizarea proiectului fusese raportată încă din anul 1968″, a explicat profesorul Cornel Şomâcu pentru sursa citată.