La un an de la tragedia din Colectiv prind contur primele proiecte de sprijin în cazul unui dezastru similar: Trei centre de arși, pentru care au venit fonduri din partea Băncii Mondiale, se află sub gestionarea Ministerului Sănătății (VIDEO)

Publicat: 28 10. 2016, 23:59

Proiecte încă în derulare pentru persoanele arse grav în tragedii crunte precum cea din Colectiv. Trei centre de arși, pentru care au venit fonduri din partea Băncii Mondiale, se află sub gestionarea Ministerului Sănătății. Încă se lucrează la refacerea secției de terapie intensivă a Spitalului de Arși.

Un protocol pentru transferul arșilor în străinătate va veni luna viitoare. Pe 31 octombrie se împlinește un an de la una dintre cel mai mare dezastru din istoria modernă a României: incendiul care a răpit zeci de vieți și a mutilat tot atâtea suflete.

Ziua fatidică de 31 octombrie 2015 a răpit 64 de vieți și a mutilat alte câteva zeci. Sute de persoane au avut nevoie de tratament de urgență în spitalele din România sau din străinătate. Abia la un an de la tragedie prind contur primele proiecte de sprijin în cazul unui dezastru de o asemenea amploare.

”Sunt proiectele pentru centrele de arși care sunt în mers și sunt implicate în ele fonduri din partea Băncii mondiale pentru cele trei centre de arși și știu că acest lucru e gestionat de ministerul Sănătății. E proiectul primăriei unde este Spitalul de arși pentru refacerea terapiei intensive la Spitalul de arși”, a declarat Raed Arafat, pentru Știrile B1 TV.

La un an de la tragedia din Colectiv prind contur primele proiecte de sprijin în cazul unui dezastru similar

#DIRECT_ONE_05thec#

Iar măsuri au fost luate și în ceea ce privește eventualitatea unui alt dezatru asemănător celui din clubul Colectiv. Acestea privesc transferul răniților arși aflați în stare foarte gravă în străinătate. Primele întalniri au avut loc deja la Bruxelles iar un protocol de transfer al Asociaţiei Europene de Arsuri va fi gata în luna noiembrie.

”La nivelul Comisiei Europene acum realizăm o procedură prin care o țară dacă are un dezastru cum a fost în Romania, se anunță mecanismul de protecție europeană, care anunță punctele de contact pe protecție civilă, sunt 17 țări, iar în fiecare țară protecția civilă contactează responsabilii, se formează o echipă de evaluare, verifică cazurile și stabilește condițiile și cine va fi transferat în țările membre UE care oferă locuri pentru acești bolnavi”, a mai spus Arafat.

Pavel Popescu a fost cel care s-a implicat în urma tragediei din Colectiv și a ajutat medicii din România să discute cu cei din Norvegia.

”Până să vorbesc cu medici din Norvegia, nu am știut că situația e atât de gravă. Toată media, populația știa că domnul Bănicioiu, care era ministru a spus clar că nu avem nevoie de ajutor”, spus Popescu.

”Nu a mințit deloc Bănicioiu când a spus că avem ce ne trebuie, că avem, erau în magaziile spitalelor pansamente, tot ce trebuie”, a completat medicul Monica Pop.

După un an de la dezastru, mulţi patroni au redeschis localurile tot fără avize ISU, pe propria răspundere. Legea e încă foarte permisivă iar inspectorii fac în continuare controale şi consiliere.