La Ploieşti o păţeşti: apa încălzită în bidoane pe acoperişuri iar spitalele depind de reşouri pentru igienă la temperaturi caniculare

Publicat: 08 08. 2022, 17:36
Actualizat: 08 08. 2022, 17:38

Operatorul de termoficare a sistat, începând de la 1 august, furnizarea apei calde în Ploiești.

130.000 de locuitori racordaţi la sistemul centralizat în plină pandemie sunt nevoiţi să încălzească apa ca în antichitate, în vase încălzite la soare sau la foc. Printre aceştia se numără inclusiv pacienţii spitalelor din oraş.

Nenorocirea multora, profitul altora

În lipsa apei calde din Ploiești, locuitorii orașului sunt nevoiți să fie inventivi pentru a se putea descurca. Presa locală relatează cele mai inventive sau disperate soluţii la care apelează oamenii, de la bidoane de plastic lăsate la soare pe acoperișul blocului, la salvatorul aragaz sau până la cadrele medicale ale Maternităţii nevoite să spele bebeluşii cu apă încălzită pe reşouri.

Astfel, unii ploieşteni au profitat de căldura soarelui și au pus la încălzit apă depozitate în diverse recipiente de plastic la ferestre, pe balcon și chiar pe bloc. Alții au apelat la produse de camping, inclusiv ”dușuri” pentru cei care stau la cort.

Ca în orice situaşie disperată, au început să apară și alte anunțuri ale micilor „descurcăreți” care încearcă să stoarcă un ban de pe urma nenorocirii cetățenilor orașului lui Caragiale: aceştia postează anunţuri cu sisteme de încălzire instant a apei.

Nimic nou, jale în spitale: bebeluşii sunt spălaţi cu apă încălzită pe reşou

Odată cu sistarea furnizării apei calde în Ploiești au rămas fără această utilitate și majoritatea spitalelor din oraș racordate la rețeaua de termoficare. Dacă în unele cazuri a existat alternativa centralelor termice, în cele mai mari unități sanitare este jale. Cadrele medicale şi pacienții suferă, mai ales că această criză a apei calde se produce într-o perioadă în care sunt prognozate temperaturi caniculare.

Reprezentanţii unităţilor sanitare acuză faptul că nu au fost informate din timp pentru a lua măsurile necesare.

Autorităţile se acuză reciproc fără soluţii rapide, cetăţenii suferă

Primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, a lansat un comunicat de presă în care aduce acuzații grave, cum că furnizarea apei calde ar fi fost sistată abuziv: ”Din informațiile pe care le deținem noi ar mai fi un cazan funcțional, dar, doar din rea voință, acesta nu este folosit” e declarat edilul.

Volosevici îi acuză pe președintele Consiliului Județean Prahova – Iulian Dumitrescu și directorul executiv al ADI Termoficare Prahova – Horia Tiseanu că nu au răspuns invitației la dialog pentru identificarea unei soluții astfel încât ploieștenii să nu rămână fără apă caldă.

Primăria Municipiului Ploiești a desemnat un reprezentant ca să verifice dacă se realizează eficient lucrările de revizie anunțate de societatea Termoficare Prahova SA, la CET Brazi, lucrări ce au condus la întreruperea furnizării apei calde în municipiul Ploiești.