La o săptămână de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România ies la iveală bâlbele autorităților legate de organizare: Nicio reacție din partea ministrului Sănătății. Ce explicații a dat coordonatorul campaniei

La o săptămână de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România ies la iveală bâlbele autorităților legate de organizare: Nicio reacție din partea ministrului Sănătății. Ce explicații a dat coordonatorul campaniei
Foto: Inquam Photos / George Calin

Campania de vaccinare anti-COVID-19 a început în România de mai bine de o săptămână și deja au ieșit în evidență bâlbele autorităților legate de organizare. Asta deși de peste o lună, coordonatorul campaniei, medicul Valeriu Gheorghiță, a dat asigurări că totul este foarte bine organizat și că procesul de vaccinare se va desfășura în cele mai bune condiții. Recent, au existat situații în care zeci de medici programați să se vaccineze au mers degeaba la centrele unde trebuiau să primească vaccinul, acestea fiind închise. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, nu a avut nicio reacție cu privire la aceste probleme, în timp ce Valeriu Gheorghiță a venit în cele din urmă cu precizări. Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că a fost vorba despre o problemă legată de sistemul de programare, fiind nevoie de resetarea calendarului de programări, ”o situație extrem de neplăcută” pe care spune că și-o asumă. Totul în condițiile în care, și premierul Florin Cîțu spunea, cu o zi înainte de startul campaniei de vaccinare, că este convins că ”vom avea o derulare a campaniei foarte bine pusă la punct”.

Probleme în organizarea vaccinării în România, în prima săptămână de la începutul campaniei de imunizare

Zilele trecute zeci de medici s-au văzut puși în situația de a nu putea fi vaccinați, deși erau programați, fiind anunțați, fie că nu mai existăvaccin, fie că încă nu sunt funcționale toate centrele. Ministerul Sănătății, condus de Vlad Voiculescu, a ales să păstreze tăcerea cu privire la acest subiect.

Așa se face că în prima săptămână de la începutul vaccinării în România, media a fost de aproximativ 1.000 de persoane vaccinate zilnic. Totul în condițiile în care autoritățile vorbeau despre o țintă de circa 20.000 de imunizări/zi. De sâmbătă până duminică, de exemplu, la nivel național au fost vaccinate doar 354 de cadre medicale, cele care erau atunci în ture sau servicii de gardă.

„Astăzi s-a asigurat vaccinarea, practic, doar pentru personalul propriu care era în exercitarea serviciului de gardă sau al turelor.De săptămâna viitoare, activitatea în centrele de vaccinare va funcționa neîntrerupt, 7 zile din 7, după un program de la 8 dimineața la 8 seara.Și după 8 seara se continuă și se poate face vaccinarea pentru personalul propriu care fie este în serviciu de gardă, fie în turele de noapte, tocmai pentru a se facilita accesul la vaccinare”, a precizat Valeriu Gheorghiță, pentru Digi 24.

Valeriu Gheorghiță: Afost o lipsă de sincronizare între platforma de programare

În ceea ce privește problemele apărute în legătură cu organizarea campaniei, Gheorghiță a precizat: „Legat de disfuncționalitățile care au apărut în această perioadă 31 decembrie – 2 ianuarie, trebuie să precizăm că din acest motiv, și anume că o parte dintre centre își încep activitatea de mâine (luni, 4 ianuarie – n.r.),a fost o lipsă de sincronizare între platforma de programare, care a permis programarea unui număr – mic – de persoane până la momentul la care s-a putut, practic,reseta calendarul de programareîn conformitate cu începerea activităților de vaccinare. A fost osituație extrem de neplăcută, pe care mi-o asum, însă fiecare persoană, pot să vă asigur, a fost sunată și i s-a explicat această problemă legată de sistemul de programare și a fost reprogramată. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt corectate, însă activitatea ar trebui să fie normală începând de mâine și să nu mai existe probleme de acest gen”.

Deși la nivel național există peste 370 de centre de vaccinare, în prima săptămâmnă de la începutul campaniei au funcționat doar aproximativ 50 dintre acestea. Asta pentru că, spune Valeriu Gheorghiță, ”mare parte dintre centrele din țară au optat pentru începerea activităților de vaccinare la capacitate maximă începând cu data de 4 ianuarie. Centrele au fost pregătite însă încă din 27 decembrie, echipate corespunzător cu toate echipamentele necesare pentru asigurarea accesului în registrul electronic național al vaccinărilor, au beneficiat de toate procedurile necesare pentru desfășurarea activităților de vaccinare și de trainingul fiecărui coordonator de centru, pentru a ști cum să opereze în acel registru electronic național al vaccinărilor. Practic, am început progresiv”.

Valeriu Gheorghiță mai preciza, la sfârșitul săptămânii trecute, că „numărul de sloturi libere de programare în care se pot programa persoanele este de circa 500.000 pentru primele două-trei săptămâni ale lunii ianuarie”, menționând că ceea ce s-a întâmplat din 27 decembrie și până în 3 ianuarie nu este relevant pentru capacitatea de vaccinare a României.

„Sunt peste900 de centrecare au repartiție la nivel național, carear putea să vaccineze zilnic cel puțin 150 de persoane și am putea ajunge la o capacitate de peste 140.000 de persoane vaccinate în fiecare zi, când vom vorbi de etapa a 2-a și ulterior de etapa a 3-a”,a mai spus Valeriu Gheorghiță, precizând că numărul celor programați să se vaccineze trebuie să fie corelat cu disponibilitatea vaccinului.

România, codașa Europei la vaccinareaa populației anti-COVID-19

Așadar, în prima săptămână, campania de vaccinare a bătut pasul pe loc în România, iau autoritățile au comunicat foarte puțin și lipsit de trasparență despre acest proces esențial în depășirea crizei.

Deși România a primit deja și a doua tranșă reprezentată de cele peste 140.000 de doze de vaccin, imunizarea populației a rămas mai de grabă una simbolică, în medie doar aproximativ 1.000 de persoane fiind vaccinate zilnic.

Astfel, la finalul săptămânii trecute, informațiile statistice referitoare la campania devaccinarepublicate deOur World Data, arată faptul că România se află pe ultimele locuri când vine vorba despre numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19, în raport cu numărul populaţiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”