La mulți ani, România. Sărbătoare în toată țara, la 96 de ani de la Marea Unire
La mulţi ani, România! La mulţi ani, români! Împlinim astăzi 96 de ani de la Unirea tuturor românilor într-un singur stat. 96 de ani pe care îi sărbătorim cu gândul că România este pe drumul cel bun.
Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Naţională şi marcheaza momentul creării României Mari. În cinstea acestei zile, în toată ţara, este o adevărată desfăşurare de forţe.
În Capitală, în Piaţa Constituţiei, a fost pregătită o impresionantă paradă militară la care vor participa peste 2.700 militari români şi străini şi 280 de mijloace tehnice. Aici este aşteptat şi preşedintele Traian Băsescu. Militarilor români li se vor adăuga şi detaşamente de militari din Franţa, Polonia, Republica Moldova, Turcia şi Statele Unite ale Americii. Este primul an în care parada se ţine în Piaţa Constituţiei, după ce Arcul de Triumf a intrat într-un proces de reabilitare şi reparaţii.
Sărbătoare este, ca în fiecare an, şi la Alba Iulia, unde în urmă cu 96 de ani, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale, se înfăptuia statul naţional unitar român. Aici va ajunge şi preşedintele ales Klaus Iohannis.
Ziua naţională vine însă şi cu restricţii în trafic, mai multe străzi din jurul Palatului Parlamentului fiind închise.
1 decembrie, ziua Marii Uniri, a fost posibilă datorită patriotismului unor români dedicați cauzei naționale, dar și luptelor pentru întregirea neamului duse de sute de ani. La 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a reușit să unească Muntenia și Moldova. Lipseau însă Banatul și Transilvania. A fost primul semnal ca visul de unire al tuturor românilor se poate realiza.
Au urmat luptele Primului Război Mondial și cele ale Războiului de Independență din perioada 1877-1878, când la fruntea regatului României se afla Carol I, primul rege al românilor. Framântările românilor aveau să ia sfârșit la 1 Decembrie 1918.
1228 de delegați ai tuturor păturilor sociale din Banat și Ardeal precum și peste 100.000 de oameni veniți din toate provinciile istorice au asistat la Alba Iulia la citirea Rezoluției Marii Adunari Naționale a Românilor din Transilvania. Cele mai importante figuri ale românilor din acea perioadă au pus umărul la înfăptuirea Unirii. Iuliu Maniu, viitorul Patriarh Miron Cristea, dar și personalități precum Alexandru Vaida Voievod-deputat român în Parlamentul de la Budapesta sau Ion I. C. Bratianu. Astfel au arătat românilor ca nazuinţă lor s-a realizat. Marea Unire nu mai era doar un vis.