Zona Voinești din Dâmbovița este cunoscută pentru producția de mere, dar începe să producă și alte fructe, precum cireșe, vișine, caise sau pere. La Stațiunea Pomicolă Voinești a fost înființată anul trecut o plantație de cireșe, care este atracția momentului pe Valea Dâmboviței.
Aici doritorii își pot culege singuri fructele, iar un kilogram costă doar 7 lei, în comparație cu 20 de lei cât costă un kilogram la piața sau în magazine, conform Adevărul.
„E prima dată când deschidem porțile la cules de cireșe, pentru că abia anul trecut am intrat pe rod și de asta îi și putem chema pe oameni să culeagă. Sunt pomii mici și nu au nevoie de scări. Avem 8 soiuri de cireșe, cum ar fi Regina, Cordia, toate soiurile consacrate de cireșe”, arată directorul Stațiunii Pomicole Voinești, Dan Comănescu.
Plantația le permite și copiiilor să vină să culeagă cireșe. Campania este valabilă până când acest fructe se vor termina.
„Este o plantație tânără, iar pomii nu sunt dezvoltați, tocmai de aceea pot culege și copiii. Chiar ieri a fost prima zi în care am primit un grup organizat de tineri de la Universitatea Valahia. Doritorii se pot relaxa în plantație, iar prețul este unul mic, spunem noi. Pot și cumpăra cireșe culese de noi, dar prețul este de 10 lei”, a adăugat Comănescu.
El a mai menționat că producția serioasă va fi abia anul viitor.
„Nu avem chiar multe cireșe și nu ne ajută nici vremea, pentru că plouă tot timpul. Dacă mai plouă câteva zile se face totul praf. Asta e o chestie mai mult de distracție, de petrecere a timpului liber, nu neapărat pentru profit. Am avut studenți până acum, de la Universitatea Valahia – Geografie. Și astăzi trebuia să vină alt grup, dar au renunțat din cauza ploii”, precizează el.
Zona este renumită pentru plantația de mere, dar soiul de mere „frumosul de la Voinești” nu are parte de vremea necesară coacerii sale. În anii trecuți a fost secetă, iar acum frigul din primăvară și ploile abundente le dau bătăi de cap pomicultorilor.
„Anul ăsta este un an greu, pentru că am avut în primăvară accidentele acelea climatice cu temperaturi de -7 grade Celsius în plin înflorit, iar acum ploile ne omoară, pentru că favorizează apariția rapănului, care e boala principală la măr. Stăm cu tratamentele și nu le putem da în plantații. Alternanța asta de ploaie/soare/căldură face dezastru în plantațiile de meri. E un an greu din acest punct de vedere. La anumite soiuri este producție, dar nu știm ce va mai urma”, explică Dan Comănecu.
Anul trecut producția de mere a depășit așteptările pomicultorilor, dar anul acesta este posibil ca la tarabe să vedem mereu importate. Aproximativ 80 de tone la hectar a fost media în livezile din Voinești în 2022, iar producția de mare a făcut ca merele să stea în beciuri până în aprilie.
Pomicultorii din Voinești s-au plans atunci că au fost nevoiți să distrugă o mare parte din producția de mere sau să o transforme în țuică sau suc.
„Se vinde foarte-foarte slab comparativ cu anii trecuţi. Preţul este foarte mic. Dacă stăm să calculăm cât investim, cât ne costă preţul de producţie al unui kg de mere, undeva la 60-70 de bani, aşa la limită, la cheltuielile de anul trecut. Anul ăsta suntem pe pierdere 100%”, se plângeau, anul trecut, pomicultorii.