La ce trebuie să fie atenți părinții atunci când pleacă în vacanță. Cât timp stau copiii în carantină la revenirea din concediu

La ce trebuie să fie atenți părinții atunci când pleacă în vacanță. Cât timp stau copiii în carantină la revenirea din concediu
Foto: Pixabay.com

Incidența cazurilor de COVID-19, în țările europene, este din ce în ce mai mare, unul dintre factorii acestei creșteri fiind și varianta Delta, care se răspândește cu rapiditate în statele europene. Adulții trebuie să îndeplinească anumite condiții la revenirea în țară, iar copii stau și ei în carantină în anumite condiții.

State precum Grecia, Portugalia, Spania sau Franța impun noi măsuri în contextul creșterii numărului de infectări cu SARS-CoV-2. Lista țărilor aflate în zonele de risc se actualizează periodic, astfel că cetățenii știu ce măsuri sunt necesare la revenirea acasă, în funcție de zona în care au fost în concediu.

Spre exemplu, persoanele vaccinate sunt scutite de carantină, iar acest lucru poate fi valabil și pentru cetățenii care au trecut prin boală sau care au un test negativ, în cazul în care se întorc din țări aflate în zona galbenă.

Condiții de călătorie în pandemie: vaccinarea, test COVID negativ sau vindecarea de boală

Înainte de vacanță, turiștii ar fi bine să consulte Lista țărilor cu risc epidemiologic, iar astfel să știe în ce zonă se află destinația lor de vacanță.

Condiții pentru turiștii care vin din țări aflate în zona galbenă

Persoanele care vin din țările aflate în zona galbenă sunt nevoite să stea în carantină, dacă nu prezintă la sosirea în țară un test negativ pentru COVID-19, dovada trecerii prin boală sau dovada vaccinării.

 Ce se întâmpla la întoarcerea dintr-o țară aflată în zona roșie

În cazul în care persoanele se întorc dintr-o țară aflată în zona roșie, atunci pot scăpa de carantină doar dacă sunt vaccinate.

În cazul minorilor, care nu se pot vaccina până la vârsta de 16 ani sau 18 ani, carantinarea la revenirea din țară poate reprezenta o problemă.

Când stau în carantină copiii la revenirea din concediu în străinătate

În cazul minorilor cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani, dacă sosesc dintr-o zonă galbenă sau dintr-o zonă roșie, este valabil testul negativ pentru COVID-19, iar părinții trebuie să fie vaccinați. Astfel, minorii nu vor mai sta timp de 14 zile în carantină.

În cazul în care, din diferite motive, minorul nu poate fi testat, atunci el va sta 14 zile în carantină, cu posibilitatea de a se testa în ziua cu numărul 8.

Copiii cu vârste sub 3 ani nu sunt obligați să stea în carantină, iar părinții vaccinați nu trebuie să respecte măsura izolării la revenirea în țară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`