La ce trebuie să ai grijă când urmărești diete și trucuri de sănătate pe TikTok. Cum poți recunoaște sfaturile înșelătoare

La ce trebuie să ai grijă când urmărești diete și trucuri de sănătate pe TikTok. Cum poți recunoaște sfaturile înșelătoare
Sursa foto: Pixabay

Nu vă lăsați păcăliți de tot ceea ce vedeți pe internet. Pe rețelele sociale apar din ce în ce mai multe sfaturi de sănătate, însă multe dintre ele sunt doar înșelătorii.

Cum putem recunoaște înșelătoriile

O reporteră a site-ului american vox.com a studiat timp de mai multe luni sfaturile de nutriție și sănătate nocive de pe rețelele sociale. Suc de cartofi în loc de antibiotice pentru streptococi în gât, dat cu bere pentru un bronz mai bun sau aplicarea pudrei proteice uscate direct în gură sunt unele dintre cele mai toxice sfaturi de pe internet, potrivit libertatea.ro. 

„Oamenii sunt răniți, iar experții, oripilați de acest spectacol, investesc nenumărate ore și bani în încercarea de a găsi o soluție. O serie de oameni de știință și furnizori de asistență medicală încearcă să inunde spațiul mediatic cu conținut de dezmințire. Cu toate acestea, nu este deloc clar dacă conținutul ajunge la cei mai sensibili la dezinformarea în materie de sănătate sau dacă schimbă multe opinii”, arată Vox.com.

A cui este vina pentru această situație

Pentru această dezinformare în masă sunt vinovate mai multe părți. Este atât vina vânzătorilor care profită de naivitatea, disperarea și confuzia clienților, a platformelor  tehnologice care le permit să se dezvolte și să fie mai vizibili către un public mai larg.

În același timp, este vina și autorităților de reglementare care trag de timp până să pună sub control corporațiile. Reportera de vox.com mai este de părere că este și vina subfinanțarea învățământului public, care, altfel, i-ar învăța pe copii să aibă abilități de gândire critică.

„Dar trebuie să recunosc că, în adâncul sufletului meu, îmi vine să-i scutur pe consumatorii care urmează orbește «sfaturile» de sănătate neavizate de pe internet, fără să interogheze sursa acestora. Îmi pare rău, dar ai de gând să ai încredere într-o persoană care vinde o «cură de paraziți» și care îți spune să bei detergent de rufe – și nu într-un om de știință căruia îi este literalmente interzis să monetizeze conținutul? Uneori sunt vinovată că vreau să renunț la umanitate”, se indignează jurnalista într-un paragraf al articolului.

Cum recunoaștem sfaturile proaste de pe rețelele sociale

Publicația oferă o serie de recomandări pentru a recunoaște sfaturile nesigure și dezinformările legate de sănătate și viața de zi cu zi. În primul rând, urmează-ți instinctul de scepticism, sugerează Vox.

Un semnal de alarmă este atunci când persoana care face afirmația folosește un limbaj sau imagini menite să provoace reacții emoționale intense, cum ar fi frica sau indignarea, a explicat recent Sander van der Linden, expert în dezinformare la Universitatea Cambridge, pentru New York Times.

Un alt indiciu este dacă persoana care împărtășește informațiile încearcă să vă vândă ceva. Acesta este un semn îngrijorător și ar trebui să verificați cu atenție acuratețea afirmațiilor făcute.

Căutați pe Google orice vă provoacă chiar și un ușor dubiu. Afirmația a fost verificată de site-uri de știri de încredere? Dacă nu, este problematică. De asemenea, puteți verifica anumite afirmații pe site-uri de verificare a faptelor, precum FactCheck.org, sau pe site-urile instituțiilor medicale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)