La ce riscuri se supun cei care consumă stridii crude. Explicația specialiștilor

Publicat: 14 05. 2024, 15:35
Actualizat: 14 05. 2024, 15:35
Foto: Captura video TikTok

Stridiile sunt o delicatesă culinară populară, deși specialiștii ne avertizează cu privire la riscul contaminării cu norovirus, salmonella și Vibrio parahaemolyticus.

De ce stridiile reprezintă un pericol

În funcție de locul în care au fost recoltate și ceea ce cu ceea ce se hrănesc, stridiile pot fi contaminate cu bacterii, potrivit Michelle Rauch, manager certificat ServSafe pentru protecția alimentelor și dietetician înregistrat pentru Actors Fund – SUA.

Moluștele de apă sărată hrănesc prin filtrare, ceea ce înseamnă că își obțin nutriția prin extragerea algelor și alte organisme minuscule din apă. Principala problemă a experților în ceea ce privește consumul de stridii, îl reprezintă expunerea la diverși viruși și bacterii care duc la simptome gastrointestinale, similare cu cele ale intoxicațiilor alimentare.

Una dintre cele mai frecvente bacterii care se găsesc în stridii este bacteria Vibrio. Infecția produse de această bacterie se manifestă prin crampe stomacale, greață, vărsături, febră și frisoane, care durează de obicei trei zile, potrivit Adevărul.ro. 

Un alt virus care se poate găsi în stridii este norovirusul, care poate provoca și dureri musculare. „Stridiile pot fi purtătoare de norovirus dacă sunt recoltate din ape poluate sau de către persoane care sunt infectate cu acest virus”, explică dieteticiana, potrivit Yahoo Life.

Studiile arată că stridiil pot acumula cantități semnificative de metale grele în țesuturile lor moi, constituind astfel un potențial pericol pentru oamanei. În plus, un alt studiu sugerează că aproape jumătate din stridiile crescute în ferme pot fi contaminate cu microplastice.

Care este riscul contaminării

Anual, în Statele Unite, aproximativ 80.000 de persoane se îmbolnăvesc din cauza bacteriei Vibrio, iar 100 dintre acestea își pierd viața. Peste 70% dintre cazuri, aproximativ 52.000, sunt asociate consumului de alimente care conțin această bacterie. Însă printre aceste bacterii, una deosebit de periculoasă este Vibrio vulnificus, cunoscută sub numele de „bacteria mâncătoare de carne”, care poate provoca moartea țesuturilor din jurul rănilor și poate pune în pericol viața persoanelor infectate.

Simptomele infectării cu Vibrio vulnificus includ febră, frisoane, înroșirea pielii, apariția de bășici, greață, vărsături, diaree și slăbiciune. În cazurile grave, pacienții necesită adesea terapie intensivă, pot fi supuși la amputarea unui membru, iar pentru aproximativ una din cinci persoane, infecția poate fi fatală.