Anul acesta, credincioșii vor putea merge în biserici să ia Sfânta Lumină în Noaptea de Înviere. Chiar dacă pandemia de coronavirus nu a trecut, decidenții politici și reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au reușit să ajungă la un acord, astfel încât oamenii să poată merge și participa la slujbe, dar cu respectarea mai multor reguli, astfel încât riscul de răspândire a SARS-CoV-2 să fie pe cât posibil diminuat. Una dintre aceste reguli prevede că, la ora 00.00, credincioșii vor aștepta primirea Sfintei Lumini păstrând distanța de 1,5 metri între ei.
Sâmbătă 1 mai, de la ora 10.00 are loc Vecernia cu Sfânta Liturghie. Două ore mai târziu începe distribuirea Sfintelor Paști.
23:30 – Vecernie
24:00 – Învierea Domnului, Slujba Învierii, Canonul Învierii şi Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
Duminică, 2 mai, de la ora 12.00 are loc Vecernia Învierii (a doua Înviere), iar luni, 3 mai, are loc Utrenia de la ora 08.00 și Sfânta Liturghite de la 09.30.
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă, 1 mai, spre seară şi va fi oferită delegaţiilor eparhiilor pe Aeroportul Internaţional Otopeni. Delegații vor purta mască de protecţie şi vor respecta distanţa fizică.
Biserica Ortodoxă Română a transmis un set de recomandări privind modul în care se vor desfășura slujbele.
„Creștinii trebuie să dea dovadă în mod exemplar de gradul lor de încreștinare, care presupune atenție față de celălalt, grijă față de celălalt și bineînțeles participarea într-un mod absolut ordonat la aceste slujbe, motiv pentru care – și cu asta, iertați-mă, închei – se recomandă ca în noaptea de Paști fiecare dintre noi să meargă la biserica de parohie de care aparține și care în mod normal este cea mai apropiată de domiciliu”, a afirmat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pentru Știrile B1 TV.