La ce licee te poți înscrie dacă ai luat sub nota 5 la Evaluarea Națională. Care sunt liceele care acceptă și elevii cu note slabe

La ce licee te poți înscrie dacă ai luat sub nota 5 la Evaluarea Națională. Care sunt liceele care acceptă și elevii cu note slabe
Sursa foto: Pixabay.com

Elevii cu note sub cinci la Evaluarea Națională 2024 pot merge la liceu, deoarece învățământul este obligatoriu până la clasa a XII-a. Care sunt liceele care primesc elevii cu note sub cinci?

Școlile profesională sunt o alternativă pentru elevii care au media sub 5

Ministerul Educației a anunțat că unii elevi au obținut nota 1 la Evaluarea Națională 2024, nota acordată din oficiu. Chiar și cei care nu au completat deloc foaia de examen pot să se înscrie la licee. Însă, opțiunile lor nu includ liceele de top sau cele cu o reputație academică puternică.

Pentru elevii cu note foarte mici, este esențial să identifice licee care acceptă astfel de rezultate, respectiv liceele de filieră vocațională, adică școlile profesionale.

„Nu există o limitare a accesului la clasa a noua, câtă vreme învăţământul este obligatoriu până la clasa a douăsprezecea. Nu era o limitare nici anterior, atunci când învăţământul era obligatoriu până la clasa a zecea. Deci toţi cei care au dat Evaluarea Naţională sau care, din varii motive au decis să nu o susţină vor avea mai departe accesul garantat la învăţământul secundar superior, fie că este vorba despre liceu, fie că este vorba despre şcoală profesională”, a afirmat Ligia Deca, miercuri, într-o conferinţă de presă în care a anunţat rezultatele la examenul de Evaluare Naţională din acest an.

Cum se calculeză media de admitere la liceu

Media de admitere la liceu este media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

În cazul liceelor vocaționale, elevii vor susține probe de aptitudini, care vor fi luate în considerare pentru calcularea mediei de admitere la liceu.

Iată mai jos cum se calculează media finală de admitere pentru admiterea în învățământul liceal vocațional, profilurile artistic, sportiv, teologic și militar.

Profil artistic și sportiv

Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează astfel:

(3 APT + MA)/4 = MFA

APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere; MFA = media finală de admitere.

Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel:

(APT + MA)/2 = MFA

APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere; MFA = media finală de admitere.

Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel:

0,2 MA + 0,8 NP = MFA,

NP = nota la proba de verificare a cunoștințelor la disciplinele Limba și literatura română și Matematică; MA = media de admitere; MFA = media finală de admitere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`