La cât timp poți să conduci după ce ai băut, în funcție de tipul de alcool consumat? Ce trebuie să știe șoferii din România
Atunci când te urci la volan, alcoolemia din sânge trebuie să fie zero. În România, este interzis consumul de alcool înainte de a conduce, indiferent de cantitatea ingerată. Acest lucru înseamnă că nu este permisă nicio alcoolemie detectabilă în sânge în timpul conducătorului auto.
Timpul necesar pentru eliminarea alcoolului
Dacă ai consumat alcool și intenționezi să conduci, este necesar să iei o pauză corespunzătoare înainte. Durata necesară pentru a putea conduce în siguranță, fără nicio influență a alcoolului, variază în funcție de cantitatea și tipul de băutură alcoolică consumată.
Potrivit medicilor, atunci când vine vorba de persoanele care consumă alcool pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei este atinsă într-un interval de 20-30 de minute. Această situație are loc deoarece metabolismul este accelerat, ceea ce determină o absorbție mai rapidă a alcoolului în sânge.
Alcoolul poate rămâne în sânge timp de până la 24 de ore, în special atunci când sunt consumate bauturi alcoolice puternice în cantități mari. Procesul de metabolizare a alcoolului are loc cu o viteză de aproximativ 16 mg de alcool eliminat dintr-o cantitate de 100 ml de sânge pe oră.
Dacă o persoană cu o greutate de 70 de kilograme a consumat băuturi alcoolice, iată cât timp va fi necesar pentru eliminarea alcoolului din corp:
- Un litru de vin se elimină între 7 ore şi 9 ore;
- O bere de 500 ml se va elimina în aproximativ 2 ore;
- 100 ml de lichior se elimină în aproximativ 3 ore şi 10 minute;
- 100 ml palincă se elimină în aproximativ 4 ore şi 10 minute;
Amenda pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice rămâne la 145 de lei
Conform articolului 102 alineatul (3) din Ordonanța de Urgență nr. 195/2002, săvârșirea de către conducătorul de autovehicul a faptei constând în conducerea sub influența băuturilor alcoolice constituie o contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, precum și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile, în cazul în care fapta nu constituie, conform legii, o infracțiune, scrie Gândul.
Amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni este cuprinsă între 9 și 20 de puncte-amendă. Un punct de amendă are o valoare echivalentă cu 10% din salariul minim brut pe economie. Potrivit informațiilor oficiale, în anul 2023 valoarea salariului minim brut pe economie nu va mai crește și va rămâne la nivelul de 145 de lei pentru sancțiunile rutiere.
Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, punctul de amendă a fost stabilit la suma fixă de 145 de lei și nu va suferi modificări ulterioare.